Hlavní obsah

NATO posílí východní křídlo a bude stupňovat podporu Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Lídři členských zemí NATO se zavázali zajistit dodatečné síly rychlé reakce pro východní křídlo bloku, hodlají stupňovat „praktickou podporu“ Ukrajině a rozhodli se formálně spustit proces přijímání Švédska a Finska do aliance. Uvádí to společné prohlášení vydané druhý den spojeneckého summitu v Madridu.

Foto: Susana Vera, Reuters

Jens Stoltenberg na tiskové konferenci během summitu NATO v Madridu

Článek

Prohlášení přišlo poté, co generální tajemník aliance Jens Stoltenberg avizoval několikanásobné posílení jednotek rychlé reakce na 300 tisíc vojáků.

„Ukrajina může počítat s naší podporou tak dlouho, jak bude třeba,” prohlásil Stoltenberg na tiskové konferenci v Madridu. Prohlášení NATO označuje Ruskou federaci za nejvýraznější a přímou hrozbu alianční bezpečnosti.

Co přesně NATO Ukrajině slibuje? Podle Stoltenberga obdrží zabezpečené komunikační systémy, palivo, zdravotnické potřeby, ochranné vesty, protiminovou ochranu, vybavení proti chemickým a biologickým hrozbám a „stovky” protidronových systémů.

Rusko oplácí západní dodávky zbraní vražděním civilistů raketami. A nestydí se tím pak ještě vyhrožovat

Válka na Ukrajině

V průběhu Stoltenbergovy konference zveřejnilo NATO deklaraci, na které se ve středu členové aliance shodli.

Kromě výše zmíněného posílení východního křídla se v ní píše také o tom, že závazek k článku 5, ve kterém se píše, že útok na jednoho člena aliance je útokem na všechny, je železně pevný.

Dále se v deklaraci uvádí, že ruský útok na Ukrajinu „vážně podkopává mezinárodní bezpečnost a stabilitu”.

Turecko souhlasí se vstupem Finska a Švédska do NATO

Evropa

Formální zahájení procesu přijetí Švédska a Finska do aliance proběhne oficiálně ve čtvrtek. Stoltenberg to okomentoval slovy, že to dokazuje, že „dveře NATO jsou otevřené”.

„Dohoda je vyvrcholením týdnů práce,” upozornil generální tajemník NATO a dodal, že ruský prezident Vladimir Putin dosáhl přesného opaku, než zamýšlel. Tedy snížit přítomnost aliance u hranic s Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám