Hlavní obsah

Turecko souhlasí se vstupem Finska a Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Finský prezident Sauli Niinistö podle agentury Reuters řekl, že Turecko souhlasilo podpořit členství Finska a Švédska v Severoatlantické alianci. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg následně potvrdil, že Turecko upustilo od svých výhrad proti vstupu obou zemí do Aliance.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle informací britské televize Sky News uzavřely Švédsko a Finsko s Tureckem trojstrannou úmluvu, na které se dohodli jejich ministři zahraničí.

„Je to trojstranné ujednání o přístupovém procesu,“ řekl Sky News zdroj obeznámený s vyjednáváním.

O vstup do NATO požádaly Švédsko a Finsko v květnu v reakci na zhoršení bezpečnostní situace v Evropě po ruskou invazi na Ukrajinu.

Český premiér Petr Fiala ocenil rozhodnutí Turecka nebránit vstupu Finska a Švédska do NATO jako velmi dobrou zprávu.

„Padla poslední překážka a nic nebrání tomu, aby se naši severští přátelé stali brzy právoplatnými členy NATO. Představují velké posily pro celou Alianci,“ uvedl v reakci na dotaz ČTK.

NATO výrazně posílí jednotky rychlé reakce. Bude v nich přes 300 tisíc vojáků, uvedl Stoltenberg

Zahraniční

Se vstupem dalších zemí do Severoatlantické aliance ale musí souhlasit všichni stávající členové a Ankara byla proti. Tvrdila, že s rozšířením NATO nesouhlasí, protože Švédsko a Finsko podporují teroristické organizace.

Těmi Turecko myslí například Stranu kurdských pracujících (PKK), která je na seznamu teroristických organizací USA i EU, ale také kurdské oddíly YPG, které západní země podporovaly v boji proti organizaci Islámský stát.

Ankaře také vadí omezení prodeje zbraní, které oba skandinávské státy vůči Turecku zavedly před několika lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám