Hlavní obsah

Na Slovensku začalo celoplošné testování. Chybí zdravotníci, fronty jsou na hodiny

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Na Slovensku začalo v sobotu ráno celoplošné testování, které doprovázejí dlouhé fronty a problémy. Na některých místech v Bratislavě se na odběr čeká až dvě hodiny. Slovenské samosprávy bijí na poplach, protože se obávají, že navzdory jejich snaze může nedostatek zdravotníků dvoudenní testování zhatit. Primátor Košic Jaroslav Polaček řekl, že s aktuálním stavem zdravotníků bude testována jen polovina obyvatel jeho města, jež je druhým největším v zemi.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Fronta na testování v Bratislavě

Článek

Už před oficiálním zahájením ojedinělé akce svého druhu v Evropě čekali zejména ve větších městech lidé v řadě, armádě se pak nepodařilo včas otevřít všechna testovací místa. Přípravy na otestování obyvatel provázely potíže se zajištěním potřebného počtu zdravotníků. Testování je dobrovolné, podle rozhodnutí vlády se ale na obyvatele s negativním testem od pondělí nebude vztahovat zákaz vycházení.

„Administrativních pracovníků a dobrovolníků máme dostatek, ale chybí kvalifikovaný personál potřebný na odběr vzorků. O pomoc požádáme partnerská města,“ uvedl Polaček. Podobné problémy avizuje také Nitra a další města.

Lidé čekají v dlouhých frontách

"Všude se momentálně tvoří dlouhé fronty na několik hodin, doporučujeme odložit příchod na odběrná místa na odpoledne," napsal ráno na sociální síti primátor západoslovenského města Hlohovec a poslanec parlamentu za vládní stranu Za lidi Miroslav Kollár.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Před odběrovými místy v centru Bratislavy se tvořily od rána fronty.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Testování na nábřeží Dunaje

Dlouhé fronty čekajících na testy hlásila ráno slovenská média z různých měst po celé zemi včetně Bratislavy. Bratislavský magistrát uvedl, že místy musejí lidé na podstoupení testu čekat až tři hodiny. Armáda dříve odhadla, že za hodinu dokážou zdravotníci na jednom místě otestovat 35 lidí.

„Na test určitě půjdu, ale budu se snažit vyhledat odběrové místo, které je umístěné v exteriéru. V bratislavské čtvrti Dúbravka, kde bydlím, bude celkem pět takových míst. Zdá se mi to bezpečnější,“ řekl Novinkám Alexander.

„Prostě mě zajímá, zda jsem v pořádku, tak se půjdu dát testovat. Se samotným plošným testováním však moc nesouhlasím, protože takové masová akce a setkávání se množství lidí může vést ke zvýšení počtu infikovaných,“ neskrývá obavy František z Lučence.

Foto: Ministerstvo vnitra SR, Novinky

Už v pátek začalo testování pracovníků ministerstva vnitra a obrany.

„Bude to jen zmatek a chaos. Když to organizuje Matovič, tak to ani jinak nemůže dopadnout,“ mávne rukou muž, který nechce prozradit své jméno, ale zdůrazní, že na takové Matovičově partyzánštině se podílet určitě nebude.

Nezvládneme to, zrušte sankce, žádá Čaputová těsně před začátkem plošného testování

Evropa

Celoplošné testování obyvatel na covid-19 proběhne na celém Slovensku tuto sobotu a neděli. K dispozici bude 4900 odběrných míst. Testování bude bezplatné a dobrovolné. Určeno je pro obyvatele od 10 do 65 let.

Premiér Matovič slíbil zdravotníkům příplatek 500 eur za účast na plošném testování

Koronavirus

K celostátnímu testování přistoupí země po úspěchu pilotního testování v okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a v okrese Bardějov na severovýchodě Slovenska, které se konalo od 23. do 25. října. V pilotním testování ve čtyřech severních okresech Slovenska bylo od pátku do neděle testováno 140 945 lidí s pozitivním výsledkem 5594 z nich. To odpovídá 3,97 procenta.

Foto: Ministerstvo obrany SR

Armádní sklad pro potřeby plošného testování.

Slovenský premiér Igor Matovič vyzval v pátek večer občany Slovenské republiky, aby se zúčastnili víkendového plošného testování na covid-19. „Dívá se na nás Evropa i svět. Dívá se na nás, jak zvládneme celoplošné testování antigenními testy,“ řekl Matovič.

Předseda vlády zdůraznil, že o víkendu čeká Slovensko největší projekt v dějinách. Matovič přiznal, že ještě chybí několik stovek zdravotníků do odběrových týmů.

Na celoplošné testování půjdou Slováci podle abecedy

Evropa

„Věřím, že ráno budeme mít všechny týmy připravené. Máme obrovskou šanci tímto unikátním slovenským lékem vykročit vstříc svobodě a lepší budoucnosti. Máme velkou šanci ukázat Evropě a světu, že se to dá i jinak. Bez toho, abychom si zavírali ekonomiku a miliony lidí byly bez práce doma. Zvu vás, přijďte, jsme všichni na jedné lodi, jsme v tom všichni společně a jsem přesvědčen, že společně to dokážeme. Držme si palce,“ dodal Matovič.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Odběrové místo v centru Bratislavy

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lidé se k odběrům v centru Bratislavy registrovali v přistaveném autobuse.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám