Hlavní obsah

Slovensko plošně testuje, zájem lidí je obrovský

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve slovenských okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín na Oravě a v okrese Bardějov pokračuje druhým dnem plošné testování obyvatel antigenovými testy. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď večer na sociální síti informoval, že v sobotu do 20:00 bylo ve čtyřech okresech testováno 59613 osob a 2207 bylo pozitivních. Za pátek a sobotu bylo zatím testováno 121 518 lidí a 4432 bylo pozitivních, co je 3,65 procenta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Plošné testování na SlovenskuVideo: AP

 
Článek

Od sobotního rána chodili občané zmíněných okresů na odběrná místa. Před některými se vytvářely fronty. Možnost testování chtěli v mnoha případech využít také obyvatelé sousedních okresů, což zvyšovalo nápor. Ministr obrany Naď proto upozornil, že při testování budou upřednostňováni obyvatelé zmíněných čtyř okresů.

V obci s 200 obyvateli bylo přes 400 zájemců o testování
ministr obrany Jaroslav Naď

„Prosím vás, rozumím, že je víkend a chcete chránit své zdraví a své rodiny. Tyto dny jsme však personálně a materiálně připraveni na testování lidí z těchto regionů. Samozřejmě, počítali jsme s rezervou, ale ta není bezedná,“ napsal ministr obrany na sociální síti.

Naď uvedl příklad, když v obci s 200 obyvateli bylo přes 400 zájemců o testování. „Necestujte ze sousedních okresů. Tento víkend potřebujeme pokrýt největší ohniska nákazy – Oravu a Bardějov,“ dodal ministr obrany.

Dezinfekce prostor před druhým dnem plošného testováníVideo: Armáda SR

Plošné testování všech obyvatel Slovenska proběhne ve dnech 30. října až 1. listopadu a pak opakovaně 6. až 8. listopadu. Armáda ve spolupráci s místními samosprávami zřídí 5000 odběrových míst po celé zemi. Testování bude bezplatné a dobrovolné. Určeno je pro obyvatele od deset do 65 let.

Dobrovolnost je ovšem jen zdánlivá – ti, co se nezúčastní, půjdou fakticky do karantény, protože bez potvrzení o testování nebude možné chodit ven.

Matovič v akci

Členem odběrového týmu ve městě Tvrdošín se v sobotu stal i slovenský premiér Igor Matovič, který asistoval při odběru vzorků. Odběry a vyhodnocování antigenových testů provádějí zdravotníci a příslušníci armády.

Od soboty platí na území celého Slovenska částečný zákaz vycházení.

Slovensko zavádí přísný zákaz vycházení. Někde se nesmí ani do práce a na poštu

Evropa

V okresech, kde momentálně probíhá pilotní testování, není možné bez negativního testu jít do práce nebo do přírody. „Mimo bydliště je možné vycházet jen do nejbližších potravin, lékárny, k lékaři nebo venčit psa maximálně sto metrů od bydliště, postarat se o příbuzného nebo jít na pohřeb,” upřesnil předseda vlády Matovič.

„Odměnou” za to, že se lidé v postižených oblastech nechají otestovat, bude povolení vycházet do zaměstnání, doprovodit dítě do školy nebo školky, jít na poštu, do banky, navštívit autoservis nebo čerpací stanici případně si udělat výlet do přírody, ale jen v rámci okresu.

„Pokud chtějí mít lidé volnější pohyb, musí se prokázat PCR testem nebo antigenovým testem ne starším než ze dne 23. října,“ doplnil Matovič. V ostatních částech Slovenska jsou podmínky o něco mírnější.

V pátek bylo na Slovensku potvrzených 2890 infikovaných na covid-19 a zemřelo rekordních 25 lidí. Momentálně je na Slovensku hospitalizovaných 765 lidí s potvrzeným covid-19, z toho na JIP 66 a na plicní ventilaci 62 lidí. Slovensko zaregistrovalo od začátku pandemie 40 801 infikovaných a 159 lidí zemřelo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám