Hlavní obsah

Premiér Matovič slíbil zdravotníkům příplatek 500 eur za účast na plošném testování

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Igor Matovič slíbil zdravotníkům příplatek 500 eur (13 680 korun) za účast na obou dnech plošného testování na covid-19. „Většina zdravotníků je přihlášena na jeden den,” uvedl předseda vlády s tím, že je potřebují po oba dny, kdy testování proběhne.

Foto: Hasiči SR

Plošné testování na Oravě

Článek

Dosud měli zdravotníci za účast na plošném testování schválenou odměnu 7 eur (192 korun) za hodinu a 20 eur (547 korun) za každého pozitivně testovaného člověka. Podle slovenského premiéra celá Evropa a svět čeká na průběh a výsledky plošného testování na Slovensku.

„Celá Evropa a svět očekává recept, aby země dokázaly ve svých zemích zvrátit ne právě pozitivní tendenci,” řekl Matovič, který označil celoplošné testování za největší logistickou akci v historii Slovenska.

Na celoplošné testování půjdou Slováci podle abecedy

Evropa

Ministr obrany Jaroslav Naď nevyloučil ani mobilizaci zdravotníků v některých oblastech, pokud to bude potřebné. Matovič řekl, že o tom neuvažuje. Naď připustil, že se zatím nepřihlásil dostatečný počet zdravotníků potřebný pro vytvoření odběrových týmů na území celé země. „Momentálně nám chybí 2000 zdravotníků,” uvedl ministr.

Celoplošné testování obyvatel na covid-19 proběhne na celém Slovensku tuto sobotu a neděli. K dispozici bude 4901 odběrných týmů a přes 5000 odběrových míst. V některých menších obcích totiž nebude k dispozici celé dva dny samostatný odběrný tým, ale ten se bude přesouvat po menších vesnicích.

Největší logistická operace v dějinách. Slovensko uspořádá celonárodní testování

Evropa

Testování bude bezplatné a dobrovolné. Určeno je pro obyvatele od 10 do 65 let.

K celostátnímu testování přistoupí země po úspěchu pilotního testování v okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a v okrese Bardějov na severovýchodě Slovenska, které se konalo od 23. do 25. října. V pilotním testování bylo od pátku do neděle testováno 140 945 lidí s pozitivním výsledkem u 5594 z nich. To odpovídá necelým 4 procentům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám