Hlavní obsah

Na pondělní přehlídce v Moskvě budou i účastníci invaze na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní slavnostní přehlídky na moskevském Rudém náměstí, kterou si Rusko připomene výročí porážky nacistického Německa v roce 1945, se podle agentury TASS zúčastní i vojáci, kteří se zapojili do nynější války proti Ukrajině.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Nácvik přehlídky na Rudém náměstí

Článek

Ruští výsadkáři, kteří se zúčastnili invaze na Ukrajinu, byli i na sobotním nácviku přehlídky. Podle zpravodaje agentury TASS je obecenstvo, jež se přišlo na zkoušku podívat, přivítalo potleskem.

Agentura AP uvedla, že v sobotu byly na Rudém náměstí vidět i nejmodernější zbraně ruské armády, jako je mezikontinentální balistická střela RS-24 Jars. Po náměstí projela samohybná děla a nad městem přelétly bojové letouny a vrtulníky.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Nácvik přehlídky na Rudém náměstí

Ruský prezident Vladimir Putin bude chtít podle západních představitelů pravděpodobně využít symbolického významu, který v Rusku svátek 9. května představuje.

Stanice CNN již dříve uvedla, že by šéf Kremlu mohl v ten den oficiálně vyhlásit Ukrajině válku, což by mu umožnilo nařídit plnou mobilizaci ruských záložníků. Putin by také mohl vyhlásit úplné ovládnutí města Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny nebo učinit kroky pro připojení separatistických regionů na východě Ukrajiny.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Nácvik přehlídky na Rudém náměstí

„Speciální operace“, jak Rusko útok proti Ukrajině nazývá, se nevyvíjí podle jeho očekávání. Díky odhodlání Ukrajinců i materiální pomoci západních zemí se Rusům nedaří dosáhnout cílů. Ruská armáda navíc utrpěla značné ztráty.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Nácvik přehlídky na Rudém náměstí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám