Hlavní obsah

Matovič spustil eKaranténu na vlastní pěst, aby uklidnil vášně na hranicích

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Zatím bez potřebného souhlasu společností Apple a Google spustilo Slovensko v sobotu večer tzv. eKaranténu, která umožní, aby repatrianti po návratu domů nemuseli do nepopulární karantény. Na sociální síti to oznámil slovenský premiér Igor Matovič s tím, že spuštění platí zatím pouze pro mobilní telefony s operačním systémem Android. Majitelé iPhonů budou muset počkat na souhlas od Apple.

Foto: Úřad vlády SR

Slovenský premiér Igor Matovič představuje chytrou karanténu.

Článek

Mobilní aplikace, která umožní kontrolu dodržování domácí karantény, měla být spuštěna v pátek v 15:00, ale nestalo se tak. Několik desítek repatriantů proto v pátek zablokovalo rakousko-slovenský hraniční přechod Jarovce-Kittsee.

Když aplikace nedostala souhlas od Apple a Google ani v průběhu soboty, Matovič to vzal na sebe. „Lidé nemohou víc čekat. Spouštíme domácí karanténu do doby, než přijde souhlas od Apple a Google,“ napsal předseda vlády na sociální síti.

Nefungující chytrá karanténa způsobila chaos na slovensko-rakouské hranici, úřad ustoupil

Evropa

Repatrianti si stáhnou do mobilů aplikaci eKaranténa a podepíšou prohlášení, že berou na vědomí, že aplikace zatím není autorizovaná.

„Zatím to bude možné pouze na hraničním přechodu Berg od soboty 23. května 2020 od 19:00. O přidaní dalších přechodů bude postupně informovat policejní sbor,“ konstatoval Matovič.

Foto: Úřad vlády SR

Systém domácí karantény

Za stejných podmínek bude od neděle umožněn také odchod lidí ze státních zařízení, kde byli umístěni do státní karantény. Čtrnáctidenní karanténu tak mohou strávit v domácím prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám