Hlavní obsah

Macron v pátek znovu zamkne Francii

Paříž

Epidemiologická situace ve Francii se prudce zhoršuje. Prezident Emmanuel Macron proto ve středu varoval, že druhá vlna šíření koronaviru bude smrtonosnější než ta první, a vyhlásil další celonárodní lockdown. Bez přijatých opatření by podle Macrona nákaze podlehlo o 400 tisíc lidí víc.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron během televizního projevu

Článek

„Stejně jako všichni naši sousedé jsme zavaleni náhlým zrychlením epidemie, virem, který, zdá se, získává na síle s blížící se zimou. Všichni v Evropě jsme překvapeni postupem viru,” prohlásil ve středu Macron.

Od pátku nejméně do 1. prosince proto budou zavřené restaurace, bary i obchody, které nejsou životně důležité. Možný nebude ani volný pohyb mezi jednotlivými regiony. Na rozdíl od jarního lockdownu, který trval osm týdnů, ale prozatím zůstane otevřená většina škol.

Každý, kdo bude mimo svůj domov, by měl u sebe mít dokument, který ho k tomu opravňuje. Macron upřesnil, že to bude podobné jako na jaře, kdy lidé mohli vycházet kvůli cestě k lékaři, do zaměstnání, do školy nebo na nezbytné nákupy, případně se na hodinu odebrat na čerstvý vzduch. Další podrobnosti budou zveřejněny ve čtvrtek večer.

Nemůžeme nechat lidi umírat

Další celonárodní lockdown Macronovi podle jeho slov trhá srdce, ale nikdy by si „nedovolil nečinně přihlížet tomu, jak umírají stovky tisíc jeho spoluobčanů”.

„Dospěl jsem k závěru, že je nezbytné od pátku zavést lockdown v celé zemi. Již jsme přesáhli 58 % obsazenost lůžek na JIP, na vícero místech máme zpožděné životně důležité operace a v polovině listopadu bude (tímto tempem) na JIP na 9 tisíc pacientů. To je maximální kapacita, kterou Francie má,“ vysvětloval občanům.

Chcete zlepšení do Vánoc? Omezte kontakty na třetinu, radí vědecký model

Koronavirus

Za dva týdny se podle něj uvidí, zda se situace zlepšila, což by umožnilo znovuotevření některých obchodů, které nejsou považovány za nezbytné. Denní nárůsty infikovaných však musí klesnout na přibližně 5000 z nynějších téměř 40 000.

Francie, která má na 67 milionů obyvatel, ve středu ohlásila 36 437 nově nakažených za posledních 24 hodin, zatímco v úterý to bylo 33 417. Za celou dobu pandemie bylo v zemi evidováno už 1 235 132 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám