Hlavní obsah

Levný krevní test může odhalit rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Krevní test vyvinutý na Oxfordské univerzitě dokáže odhalit rakovinu i to, jestli už metastazuje. Magnetická rezonance odebraného vzorku dokáže odhalit metabolity rakoviny, a to i u pacientů, kteří ještě nemají žádné symptomy nemoci, ukázala to studie, o které informoval list The Daily Mail. Není to ovšem jediný „rychlotest na rakovinu“.

Foto: Profimedia.cz

Pro test by měla stačit odebraná krev.

Článek

Tým vedený onkologem Jamesem Larkinem analyzoval tímto způsobem krevní vzorky od 300 lidí, z nichž každý měl nespecifické, ale obavy vzbuzující příznaky, jako jsou únava a ztráta hmotnosti.

Ukázalo se, že test dokázal odhalit 19 z 20 případů rakoviny s nádory. Test navíc dokázal odhalit i to, jestli nemoc už metastazuje, a to s přesností 94 procent. Test by mohl především pomoci při včasné diagnóze a rozlišovat i typy a fáze rakoviny.

Cílem je vyrábět test na rakovinu, který si může vyžádat každý praktický lékař

Doktor Larkin vysvětlil, jak se to podařilo: „Rakovinné buňky zanechávají jedinečné stopy kvůli svým odlišným metabolickým procesům.“

Jeho slova doplnila další autorka studie, analytická biochemička Fay Probertová: „Tato metoda ukazuje nový způsob detekce rakoviny. Cílem je vyrábět test na rakovinu, který si může vyžádat každý praktický lékař. Předpokládáme, že analýza metabolitů v krvi umožní přesné, rychlé a levné třídění pacientů s podezřením na rakovinu.“

Společnosti Sotio a Merck budou testovat protinádorový přípravek

Věda a školy

Larkin dodal, že postup se bude dále zdokonalovat: „My jsme teď jen na začátku porozumění, jak mohou být metabolity produkované rakovinnými buňkami použity jako biomarkery k přesné detekci rakoviny. Už (dříve) jsme ukázali, že tato metoda může úspěšně zjistit, jestli u pacientů s roztroušenou sklerózou nemoc přechází do pozdějších stadií, a to ještě předtím, než by to mohli říci zkušení klinici. Je velmi vzrušující, že stejná metoda se nyní ukázala jako slibná u jiných nemocí, jako je rakovina.“

Pacienti do studie byli získáni v rámci oxfordského projektu vyhledávání podezření na rakovinu známém pod zkratkou SCAN. Podobná střediska pro rychlou diagnózu rakoviny zřizuje britský národní zdravotní systém NHS ve snaze podpořit rychlejší a včasnější detekci rakoviny.

Po úspěšném ukončení první fáze testů plánuje oxfordský tým vyzkoušet svou metodu u většího počtu pacientů.

Americký test už je k dispozici

Rychlý test na rakovinu vyvinula i kalifornská společnost Grail. Její test Galleri, který je na předpis, by měl být od začátku ledna k dispozici v Kalifornii a Severní Karolíně, uvedl server Biopace. Studie prokázaly, že je Galleri schopen detekovat přes 50 typů rakoviny včetně 45, které se nyní nedají dobře screenovat, přičemž falešná pozitivita činí ani ne jedno procento. Galleri by se měl používat vedle mamografie a kolonoskopie a protilátkového PSA testu rakoviny prostaty, protože nový test nedetekuje všechny typy rakoviny.

Krevní test, který může změnit boj s rakovinou, začnou zkoušet na lidech

Věda a školy

Test Galleri využívá sekvenaci, aby zjistil, zda se v krvi neobjevily části DNA rakovinných buněk. Ty mají pozměněnou genetickou informaci oproti nenapadeným buňkám.

Krevní test detekuje až 50 druhů rakoviny ještě předtím, než se objeví první příznaky

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám