Hlavní obsah

Lavrov: Rusko nepoužije na Ukrajině jaderné zbraně

Dillí

Rusko nenasadí na Ukrajině jaderné zbraně, řekl v úterý indické televizi India Today ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Současně potvrdil, že na Ukrajině začala nová fáze války.

Foto: ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Na dotaz, zda Rusko nenasadí jaderné zbraně, odpověděl Lavrov slovy: „Mluví se jen o konvenčních zbraních.“

Podle něj o možném použití jaderných zbraní hovořil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Než budeme vážně diskutovat o tom, co říká prezident Zelenskyj, je nutné pochopit, jestli tomu člověku a jeho partě lze věřit. Je to těžké. Výrazně mění svůj názor v diametrálně odlišných směrech,“ řekl Lavrov, aniž by to nějak doložil.

Bylo to ovšem Rusko, které uvedlo do zvýšené pohotovosti své jaderné zbraně a ruský zástupce v OSN mluvil o jaderné odpovědi na „provokaci NATO“.

Jaderný útok může přijít, když nás NATO vyprovokuje, řekl ruský diplomat při OSN

Válka na Ukrajině

Cílem je osvobození samozvaných lidových republik

Lavrov také zopakoval, že Rusko neplánuje svrhnout kyjevskou vládu. K cíli operace uvedl: „Jak bylo oznámeno dříve, operace na východě Ukrajiny má od úplného počátku za cíl zcela osvobodit Doněckou a Luhanskou republiku. A tato operace bude pokračovat. Začíná další fáze této operace a jsem si jist, že to bude velmi důležitý moment pro celou zvláštní operaci.“

Rusové potvrdili novou fázi bojů. Chtějí sevřít Ukrajince do kleští

Evropa

Rusko však několikrát měnilo důvody pro operaci, původně uvádělo, že chce osvobodit Ukrajince od nacistické vlády. Jindy zase uvádělo, že jde o to zabránit Ukrajině ve vstupu do NATO, aby nemohlo přibližovat své zbraně k jeho hranicím.

Tentokrát Lavrov řekl, že hrozil ukrajinský útok na samozvané lidové republiky na východě Ukrajiny: „Ukrajinská armáda značně zesílila ostřelování republiky v rozporu se všemi režimy příměří. V reakci na jejich žádost nám nezbylo nic jiného než je uznat, podepsat s nimi dohodu o vzájemné pomoci a vyslat své vojenské síly v rámci operace na ochranu jejich životů.“

Reklama

Výběr článků

Načítám