Hlavní obsah

Johnson nechtěl do karantény. Musí

• Aktualizováno
Právo, CNN, BBC, vpl

Britský premiér Boris Johnson (57) a ministr financí Rishi Sunak (41) půjdou do domácí izolace poté, co vyvolaly pobouření jejich plány vyhnout se karanténě po kontaktu s ministrem zdravotnictví Sajidem Javidem (51), který měl pozitivní test na covid-19. V neděli to oznámil úřad předsedy vlády.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr financí Rishi Sunak a premiér Boris Johnson na archivním snímku.

Článek

Stalo se tak jen několik hodin po dřívějším tiskovém prohlášení Downing Street, v němž se uvádělo, že ačkoli Johnson a Sunak dostali varování před blízkým kontaktem s nakaženou osobou, zúčastní se pilotního programu každodenního testování, a proto se nemusí uchýlit do karantény.

Opoziční labouristé a liberální demokraté obvinili vládu z dvojího metru

Mluvčí Downing Street tehdy upřesnil, že budou pracovat ve svých kancelářích, ale omezí se na „nezbytné“ činnosti.

Johnson v pondělí uvedl, že má negativní test na koronavirus. Připomněl, že má dokončené očkování.

Poté, co Javid, který má za sebou dvě dávky vakcíny, v sobotu oznámil pozitivní test, se podle Sky News předpokládalo, že se v domácí izolaci skončí i další ministři a státní úředníci. Podle britských médií měl Javid v pátek s Johnsonem „dlouhou schůzku“ a v uplynulém týdnu se v parlamentu sešel i s dalšími ministry.

Konec roušek a návrat zaplněných stadionů. Anglie oznámila „Den svobody”

Koronavirus

Podle britské vlády se pilotního programu testování pracovníků účastní 20 organizací veřejného a soukromého sektoru včetně vládních úřadů, několika dopravních společností a pohraniční agentury, upřesnil web televize Sky News.

Vyzývají ke snížení citlivosti programu

Opoziční labouristé a liberální demokraté však obvinili vládu z dvojího metru. Za poslední týden obdrželo v britské trasovací aplikaci upozornění na kontakt s infikovanými víc než 500 tisíc lidí, kteří na základě přijatých předpisů musí obvykle zůstat deset dní v izolaci.

Tato čísla vedou k obavám, že miliony lidí v zemi nebudou moci pracovat, což ochromí provoz podniků, ale také dopravy a nemocnic. Firmy a zdravotníci tudíž vyzvali ke snížení „citlivosti“ testovacího programu. Na nedostatek pracovníků si už stěžovaly restaurace, automobilky a londýnské metro.

Nizozemsku přibylo nakažených o 500 procent. Tisíc pozitivních na festivalu

Evropa

Ačkoli většina omezení zavedených v boji proti koronaviru je v Anglii od pondělí zrušena, požadavek na domácí izolaci po kontaktu s osobami, které budou mít pozitivní test, zůstane v platnosti až do 16. srpna. Poté budou moci lidé, kteří dokončili očkování, podstoupit testy místo domácí karantény, dodává Sky News.

Vakcínu pro všechny

Britská vláda oznámila, že nabízí všem dospělým v zemi možnost nechat se očkovat proti covidu-19, sdělila v neděli na webu BBC. Přibližně 88 procent dospělé populace Spojeného království už dostalo první dávku vakcíny, asi 68 procent populace je plně očkováno.

Premiér Johnson zdůraznil že cíl očkování byl splněn. Označil to za „mimořádný úspěch“.

Johnson v únoru slíbil, že první dávka vakcíny bude všem dospělým obyvatelům nabídnuta do konce července, připomíná BBC.

Možnost šíření delty je u dětí vyšší, říká vakcinolog

Stalo se

BBC připomíná, že v Anglii bude od pondělí většina omezení zavedených v souvislosti s pandemií zmírněna. Epidemiolog Neil Ferguson, jeden z poradců britské vlády během pandemie koronaviru, řekl BBC, že po uvolnění opatření dosáhne počet nových případů 100 tisíc denně. Uvedl, že počet hospitalizací se rovněž zvýší na tisíc denně.

Přes 50 tisíc případů denně
Spojené království v sobotu oznámilo 54 674 nových případů covidu-19.
V posledních 28 dnech zemřelo 41 lidí z pozitivně testovaných.
Více než 50 tisíc nových případů hlásila Británie už v pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám