Hlavní obsah

Konec roušek a návrat zaplněných stadionů. Anglie oznámila „Den svobody”

– Londýn

Britský premiér Boris Johnson v pondělí oznámil, že od 19. července v Anglii přestanou platit téměř všechna dosavadní vládní opatření proti šíření koronaviru. Všechny služby a restaurace se otevřou, přestanou platit omezení kapacity kulturních akcí i povinnost nošení roušek. Definitivně chce vláda toto rozvolnění potvrdit 12. července.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér oznámil rozvolnění v Anglii

Článek

Dodržování základních hygienických pravidel přejde na osobní odpovědnost jednotlivců. V případě, že se v následujícím týdnu vývoj pandemie dramaticky zhorší, vyhradila si však vláda právo na to, rozvolnění ještě 12. července oddálit.

Pokud ale budou přibývat pouze nakažení a hospitalizace a počet úmrtí nikoli, mohou Angličané počítat s následujícím návratem do relativního „normálu”:

Všechny zbývající zavřené podniky budou moci otevřít.
Přestanou platit omezení maximální kapacity velkých událostí, jako například sportovních utkání a koncertů.
Přestane platit plošná povinnost nosit roušku.
Přestane platit povinnost pracovat z domova.
Navštěvování domovů důchodců bude možné bez omezení.

Novináři se ho zeptali, zda bude nosit roušku, i když už nebude povinná. „To bude záležet na situaci. Samozřejmě ji budu nosit na přeplněných místech,” řekl.

Johsnon v projevu apeloval na veřejnost, aby rozvolnění chápala jako konec „vládních příkazů” a začátek „osobní zodpovědnosti”. „Tahle pandemie je ještě daleko od konce. Byl bych nerad, aby někdo toto rozvolnění tak chápal,” vysvětlil.

Očkování funguje. Země drží počet zemřelých na uzdě, i když nákaza stoupá a mají rozvolněno

Koronavirus

Spolu s uvolněním restrikcí vláda dále zmenšuje interval mezi dávkami vakcín z 12 týdnů na osm. To v praxi znamená, že každý dospělý už může být v půlce září plně naočkovaný. Londýnská vláda také upustila od původního plánu zavést národní systém covidpasů.

Nařízení končí díky očkování, řekl Johnson

Původně měl „Den svobody”, jak média konci restrikcí začala říkat, nastat už 21. června. Kvůli rychlému šíření varianty delta ale vláda tento termín posunula na 19. červenec s tím, že chce mezitím proočkovat co největší počet lidí.

Účinnost vakcíny proti deltě s vyšším věkem klesá, ukazují data z Británie

Koronavirus

To se podle Johnsona podařilo. Poukázal na fakt, že má Spojené království nejvyšší proočkovanost v přepočtu na obyvatele v celé Evropě, s výjimkou Malty.

Rozvolnění, které Johnson oznámil se týká pouze Anglie. Wales zhodnotí dosavadní opatření 15. července, Skotsko má v plánu zrušit všechna omezení 9. srpna a Severní Irsko rozhodne o dalším postupu tento týden.

Předseda vlády se také vyjádřil ke kritikům, kteří tvrdí, že nyní není správná chvíle na rozvolnění. Kdy, když ne teď, řekl doslova Johnson s argumentem, že rozvolnění připadá vhodné i kvůli teplým měsícům a školním prázdninám.

První dávkou je k 5. červenci v Anglii naočkováno 38 milionu lidí, což představuje asi 68 procent tamních obyvatel. Plně ochráněno je pak 28,3 milionu Angličanů, tedy něco málo přes 50 procent.

Procenta proočkovanosti jsou pro celé Spojené království zhruba stejná.

Reklama

Výběr článků

Načítám