Hlavní obsah

Nizozemsku přibylo nakažených o 500 procent. Tisíc pozitivních na festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

V Nizozemsku za uplynulý týden prudce vystřelil počet nově nakažených, přibylo jich skoro 52 tisíc, což představuje nárůst o více než 500 procent. Reprodukční číslo činí 2,17, což je nejvíce od počátku pandemie.

Foto: Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

K šíření přispěly hlavně návštěvy klubů a barů, přes tisíc případů připadá na festival v Utrechtu. Premiér Mark Rutte už přiznal, že uvolnění bylo předčasné.

V neděli bylo odhaleno 9318 nových případů, v sobotu dokonce 10 283, což je nejvíce od loňského prosince. Pak ale čísla klesala na úterních 7821. Sedmidenní průměr činí 7400 nakažených. Aktuálně nakažených je skoro 72 tisíc Nizozemců.

„Vidíme aktuálně exponenciální nárůst počtu nakažených zejména ve skupině od 18 do 25 let,” uvedl nizozemský Tým pro zvládání epidemie (OMT).

Na tuto skupinu připadají dvě třetiny nových nákaz a jejich počet stoupl o 262 procent, ve skupině od 25 do 29 let vrostl o 191 procent.

Podle OMT k nákazám dochází v nočních klubech, na diskotékách a v pohostinských zařízeních, na které připadá 37 procent případů.

Tisíc nakažených na festivalu

Podíl na nákazách však mají i festivaly. Asi tisícovka z 20 tisíc návštěvníků open-air festivalu Verknipt, který se konal o prvním červencovém víkendu v Utrechtu, se během dvou dnů nakazila koronavirem, uvedl ve středu server Dutchnews.

Nákaza se tam šířila po oba dny. Na festival přitom mohli jen lidé s QR kódem, který ukazoval, že byli očkování, nedávno covid prodělali nebo měli negativní test.

Je to poprvé, co se v zemi na jedné akci nakazilo tolik lidí, a jejich počet zřejmě ještě v dalších dnech stoupne, uvedli zdravotníci.

„Podvádělo se všude.” Na diskotéce v Nizozemsku bylo 180 nakažených s certifikáty

Koronavirus

Od soboty se proto nejméně do 13. srpna zavřely diskotéky a noční kluby, bary a hospody mohou být otevřené maximálně do půlnoci, hosté ale musejí sedět ve vzdálenosti minimálně 1,5 metru od sebe.

Totéž platí i pro návštěvníky kulturních zařízení a diváky na stadionech.

Zrušeny jsou také festivaly. Kvůli tomuto kroku podala žalobu na vládu organizace ID sdružující třicet organizátorů velkých akcí.

„Je to smrtelný úder odvětví, které spolupracovalo s vládou při hledání řešení,“ uvedla federace pořadatelů. Zmínila, že spolupracovala na pilotních akcích, kde negativní testy umožnily, aby lidé nemuseli dodržovat metr a půl velké rozestupy.

Vláda přiznala chybu

Úřadující premiér Mark Rutte v pondělí podle AP přiznal, že vláda udělala chybu, když 26. června zrušila většinu protikoronavirových omezení.

„To, co jsme si mysleli, že je možné, se ve skutečnosti ukázalo nemožné. Usuzovali jsme chybně, čehož litujeme a za což se omlouváme.“

Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge dodal podle stanice Deutsche Welle, že šíření nákazy urychlila indická varianta delta.

Přispělo k tomu ale také omezení restriktivních opatření a to, že se přestaly dodržovat odstupy mezi lidmi. Podle statistiky národního zdravotního úřadu RIVM varianta delta stojí za 60 až 65 procenty nových infekcí.

Křivka hospitalizací stoupá výrazně mírněji

Nárůst nakažených se naštěstí výrazně neprojevil na počtu hospitalizovaných, který stoupl o výrazně mírnějších 11 procent.

Alespoň jednu dávku vakcíny dosud obdrželo okolo 80 procent dospělé populace v Nizozemsku, plně naočkováno je 6,7 milionu Nizozemců, tedy 38,7 procenta. V zemi se potvrdilo 1,77 milionu případů a zemřelo 18 054 nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám