Hlavní obsah

Česko dostane část z miliard, které pošle ukrajinským uprchlíkům Japonsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko poskytne celkem 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun) ukrajinským uprchlíkům a zemím, kam před válkou na Ukrajině utíkají. Na seznamu příjemců figuruje také Česká republika.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Matka s dětmi včera dopoledne v pražském asistenčním centru v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Článek

Japonská vláda o finančním příspěvku rozhodla 5. dubna. Část peněz obdrží také Česká republika. „Je štědrým příjemcem ukrajinských uprchlíků a Japonsko spolupracuje,“ uvedl na Twitteru japonský velvyslanec v ČR Hideo Suzuki. Japonsko nespecifikovalo, kolik peněz který stát na pomoc dostane.

Na následný dotaz Novinek, kolik z 200 miliard dolarů připadne Česku, nedokázal Lipavský přesně odpovědět.

„Nevím, kolik přesně z těch 200 milionů dolarů bude putovat do České republiky. Důležité je, že částka směřuje do regionů, na pomoc ukrajinským uprchlíkům, a tím pádem Česko z toho opravdu čerpá velmi silně,” řekl.

Kromě Česka a Ukrajiny obdrží od Japonska finanční pomoc také Moldávie, Polsko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko.

„Naše vláda bude, ve spolupráci s mezinárodní komunitou včetně členů G7, pokračovat v poskytování podpory a bude nadále stát při ukrajinských lidech, kteří čelí utrpení,“ stojí v tiskové zprávě japonského ministerstva zahraničí, které o humanitární pomoci informovalo.

V České republice se podle generálního ředitelství hasičů nachází dle údajů z konce minulého týdne zhruba 350 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám