Hlavní obsah

Janukovyč přiznal část odpovědnosti za mrtvé na Majdanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v pondělním rozhovoru pro britskou BBC přiznal částečnou odpovědnost za smrt demonstrantů na kyjevském náměstí Nezávislosti, což vedlo k jeho pádu. Uvedl také, že jeho odpůrci rozdělili zemi. Byl to jeho první rozhovor pro západní média od jeho svržení v roce 2014.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na archivním záběru

Článek

„Nepopírám svou odpovědnost,“ řekl Janukovyč na otázku ohledně střelby do demonstrantů na Majdanu. Řekl, že nikdy nenařídil bezpečnostním silám střílet do protestujících odpůrců, ale přiznal, že neudělal dost, aby zabránil krveprolití.

„Nedal jsem žádný rozkaz, to nebylo v mé pravomoci. Byl jsem proti použití síly, natož střelných zbraní, byl jsem proti krveprolití. Ale příslušníci tajných služeb plnili své úkoly podle platných existujících zákonů. Měli právo použít zbraně,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Střelba na Majdanu si vyžádala životy více než stovky demonstrantů. Stále není jasné, proč propukla. BBC před časem publikovala výpověď muže, který byl najat, aby střílel na policisty. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté střílí do demonstrantůVideo: Reuters

Podle Janukovyče jeho odpůrci „neměli podniknout vojenský puč a neměli lovit mezi krajně pravicovými silami.“

„Varoval jsem je, že to nemusí skončit na Majdanu, že by to mohlo jít dál, a ono to šlo dál. Rozdělili zemi. Zatáhli do tohoto konfliktu celý svět,“ uvedl bývalý prezident na adresu dnešního ukrajinského vedení.

Janukovyč odmítá dělení Ukrajiny

Loňskou anexi Krymu Ruskem označil za tragédii, ke které by za jeho vedení nedošlo. Neví ale, jak situaci zvrátit. Silový přístup současného kyjevského vedení odmítl: „Co se stalo, bylo velmi zlé. A nyní potřebujeme najít východisko ze situace. Máme tu válku. (Dnešní vedení) hovoří o získání Krymu zpátky. Jak? Válkou? Potřebujeme další válku?“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V kyjevských ulicích to vře už od ránaVideo: Reuters

Vyjádřil také názor, že Donbas by měl zůstat ukrajinský. Vyzval EU a USA, aby zatlačily na Kyjev, aby začal jednat přímo s vůdci vzbouřenců.

Janukovyč také opět ocenil, že mu ruský prezident Vladimir Putin zachránil život, když vyslal na Ukrajinu speciální jednotku, která ho dostala ze země, ale uvedl, že to kremelský vůdce provedl o své vůli: „Jsem samozřejmě vděčný, že vydal rozkaz a pomohl mé ochrance dostat mě ven a zachránit mi život, ale nekonzultoval to se mnou,“ uvedl.

Popřel, že by zpronevěřil státní peníze a ukládal si je v zahraničních bankách. Dodal, že ani jeho opulentní rezidence, kterou využíval, mu nepatřila.

„Ano, byla tu korupce, to nikdo nepopírá, ale uplynul rok a půl a ti, kteří jsou u moci, mají všechny prostředky. Ať nám ukážou, kde jsou bankovní účty Janukovyče. Jenomže ony neexistují a neexistovaly,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám