Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Lyžařské Nagano – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny naší země. Od Rösslera-Ořovského, který dovezl první lyže léta Páně 1887 z Norska do Čech přes propagátora krkonošského lyžování – řídícího učitele Jana Buchara až po stovky a tisíce závodníků...

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Ale většinou jsme za světem zaostávali, protože u nás se lyžuje v Peci, ve Špindlu, v Harrachově… plus minus deset areálů, kde je kopec trošičku delší a prudší, což mají Rakušané u každé vesnice.

Přesto jsme měli pár závodníků, kteří byli konkurenční se světovou špičkou. Můj soused z Pece Miloslav Sochor byl na bedně světového poháru v obřím slalomu koncem sedmdesátých let. Špindlerovský Bohumír Zeman vyhrál kombinaci v Kitzbühelu v roce 1981. S tím jsem, pokud mě paměť neklame, odjel jeden závod ve Špindlu – on už dávno po konci aktivní kariéry jel jen ze srandy a těžce proháněl kluky z vrcholáčů, my z pražských oddílů deset vteřin za nima.

U žen Olga Charvátová-Křížová olympijský bronz ve sjezdu v Sarajevu 1984. Pak dlouho nic – až Šárka Záhrobská (Strachová) dlouhá léta v první desítce slalomu.

Minulou olympiádu v Soči jsme doma drželi palce Ondřeji Bankovi, který sahal po prvním kole obřáku po medaili (ale druhé kolo ostatní favorité útočili víc). Tomu jsem to tehdy za ta léta zranění a všeho přál, že by si to zasloužil. Nojono.

A teď? Teď jsem pochopitelně v sobotu v noci spal. Ráno mám v telefonu esemesku, píše mi kamarád, který má barák ve Špindlu kus od Ledeckých a kamarádí s nima. Že brečel, a Ester a tak – tak si ještě rozespalej říkám, to už byl ten snowboard? To jsem nějak přehlídl v programu. A proč brečel, dyť se to čekalo, že vyhraje...

Zapnu počítač a koukám se v nějaké italské mutaci Eurosportu, jak se tam řítí a v cíli se rozbliká časomíra zeleně – ha, to snad není možný. Vstávej, pojď se podívat – máme zlato v lyžování… no asi jste to měli předevčírem podobně všichni.

Mám radost. Úspěch je skvělá věc. Jak to nakopne všechny, i co v životě neměli lyže na noze. Ale sportovce víc. Protože když děláte nějaký sport závodně a fakt se snažíte ani na to nejste leví – stejně vidíte, kolik je lepších lidí v kraji, natož v republice. A o parník. A tady je někdo nejlepší na světě ve velkým sportu. Paráda.

Hodí se gratulovat, a nikoli mudrovat, přesto si nejde nevšimnout, když se furt mele o podpoře sportu a tak, že naše tři top zimní olympioničky posledních let – Sáblíková, Záhrobská a Ledecká – byly všechny zcela nezávislé na státu, sportovních svazech a vydřeli je rodiče, potažmo jeden zaťatej trenér.

Ale už mě to dnešní sepisování nebaví, jdu si pustit tu zlatou jízdu ještě dvakrát, třikrát, čtyřikrát…

Gratulace!

Skol!

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám