Hlavní obsah

Francie zvýhodní děti obětí mezi zdravotníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie udělí zvláštní čestný status zdravotníkům, kteří zemřeli v boji proti pandemii covidu19. Oznámil to prezident Emmanuel Macron.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Pacient s covidem na JIP na francouzské soukromé klinice ve Vannes. Ilustrační foto

Článek

Oběti koronaviru z řad zdravotníků dostanou status těch, kteří „zemřeli ve službách pro republiku“. Pro jejich potomky to bude znamenat určité výhody, včetně lepšího přístupu ke studijním stipendiím či materiální pomoci.

„Chci, abychom naší vděčnosti dali i pevný zákonný základ,“ řekl Macron. Podle něj jde o akt „spravedlnosti a bratrství“, protože stát by se měl postarat o děti těch, kteří zemřeli kvůli svému nasazení v péči o druhé.

Podle deníku Le Monde by děti měly získat finanční a materiální pomoc během vzdělávání do věku 21 let a sníženou sazbu dědické daně.

Rozjařené Francouze ze zahrádek vyháněla policie

Evropa

Ve Francii donedávna mohli podobné ocenění získat příslušníci bezpečnostních složek a armády. O obětech z jejich řad se referuje s poznámkou, že „zemřeli ve službách národu“. O vojácích a civilistech zabitých v boji se mluví jako o těch, kdo „zemřeli za Francii“.

Reklama

Výběr článků

Načítám