Hlavní obsah

EU slíbila Ukrajině bojová letadla, zřejmě jde o MiGy-29

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Země Evropské unie pošlou v rámci vojenské pomoci na Ukrajinu nejen munici a protitankové systémy. Podle ministra zahraničních věcí EU Josepa Borella dostane Kyjev i bojová letadla. Jeho slova citoval server I24News.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Bulharský MiG-29 po startu

Článek

„Dokonce poskytneme proudová bojová letadla. Nemluvíme jen o munici. Poskytneme i mnohem důležitější zbraně pro vedení války,“ řekl Borell, aniž by specifikovat, jaká letadla a z jaké země.

Ukrajinský ministr zahraničních věci Dmytro Kuleba podle Borrella Unii požádal o „nějaký typ proudových letadel, které je ukrajinská armáda schopná provozovat. Některé členské státy mají tento typ letadel.“

Zřejmě to bude MiG-29

Několik zemí EU získalo v dobách, kdy byly ještě členy Varšavské smlouvy, do výzbroje svých vzdušných sil tehdy velmi moderní MiGy-29. Zatímco ČR je vyměnila za polské vrtulníky W3 Sokol, další země je stále ještě využívají.

EU schválila třetí balík sankcí. Zakáže přelety, vyloučí některé ruské banky ze SWIFT

Válka na Ukrajině

Nejvíce, něco přes dvacet, jich má Polsko, které původně dodané „devětadvacítky” ze SSSR doplnilo kromě strojů z ČR ještě o MiGy-29 vyřazené z Německa. MiGy-29 má ve výzbroji i Bulharsko, které jich provozuje 15, a Slovensko.

Všechny tyto země plánují nahradit migy západními stroji.

Ukrajina také využívá bitevníky Suchoj Su-2. Těch má Bulharsko ve výzbroji 12.

Na Ukrajinu míří ruční protiletadlové střely

USA schválily dodání ručních protiletadlových střel Stinger. Je to poprvé, kdy byl vydán souhlas s jejich přímým vývozem z USA na Ukrajinu. Dodávku 500 těchto obávaných střel slíbilo i Německo. Estonsko je poskytuje se souhlasem USA Ukrajině už od ledna, uvedl server Market Watch.

Deset kilogramů těžká střela s kilogramovou hlavicí má dosah až 7600 metrů. Starší verze měla jen infračervené navádění, novější má UV. Stingery dělaly velké problémy už Sovětům v Afghánistánu a pravděpodobně právě jimi nyní bylo zničeno několik ruských vrtulníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám