Hlavní obsah

EU doporučila vakcínu AstraZeneca k použití u všech dospělých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Evropská léková agentura (EMA) v pátek doporučila podmínečnou registraci vakcíny proti koronaviru od firmy AstraZeneca v Evropské unii. Určena je dospělým lidem nad 18 let. Vakcína vyvinutá Jennerovým institutem v Oxfordu je tak třetí vakcínou schválenou k použití v EU. Vzápětí preparát schválila Evropská komise.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Logo farmaceutické firmy AstraZeneca

Článek

Před schválením se objevily spekulace o účinnosti oxfordské vakcíny u seniorů, německá očkovací komise doporučila, aby se používala jen u lidí ve věku od 18 do 64 let. Důvodem bylo, že jen 12 procent účastníků třetí fáze klinických testů bylo starších 55 let a byli do nich zapojeni později, takže ještě nebyly jasné výsledky, jak chrání nejohroženější skupinu starších lidí.

Evropská léková agentura vakcínu nakonec schválila pro užití u všech dospělých. „Očekáváme, že alespoň nějakou ochranu této věkové skupině poskytne, ačkoli se zatím nedá odhadnout její přesná úroveň,” řekl podle ČTK Bruno Sepodes, místopředseda výboru EMA schvalujícího vakcíny. Dodal, že doporučení EMA není v rozporu s názorem německé komise.

„Toto třetí souhlasné stanovisko dále rozšiřuje arzenál vakcín dostupných pro členské státy EU a EEA (Evropského hospodářského prostoru), s nímž mohou bojovat proti pandemii a ochránit své obyvatele," komentovala doporučení šéfka EMA Emer Cookeová.

Německá komise nedoporučuje vakcínu AstraZeneca seniorům

Koronavirus

Celková účinnost adenovirové vakcíny se podle různých zpráv pohybuje mezi 62 a 70 procenty, je tedy méně účinná než mRNA vakcíny od BioNTech/Pfizeru a Moderny. Je však také sedmkrát levější a může se skladovat v běžné ledničce, zatímco mRNA vakcíny musejí být zamražené, ta od BioNTechu vyžaduje skladování a přepravu při minus 75 stupních.

Ředitelka AstraZeneky pro ČR popřela informace německých médií, že vakcína nechrání staré

Koronavirus

Mezi EU a výrobcem ale propukl spor, protože AstraZeneca uvedla, že bude krátit dodávky pro EU, místo 80 milionů dávek dodá do konce března na unijní trh podle posledních zpráv jen 39 milionů, ale tři miliony hned po schválení. Dodávky do Británie, kde byla tato vakcína schválena k použití už na počátku ledna, však kráceny nejsou.

AstraZeneca zveřejnila smlouvu s Bruselem. Krátit dodávky pro EU nesmí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám