Hlavní obsah

AstraZeneca zveřejnila smlouvu s Bruselem. Krátit dodávky pro EU nesmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Londýn

Farmaceutická firma AstraZeneca pod tlakem zveřejnila svůj kontrakt s Evropskou unií na dodání oxfordských vakcín proti koronaviru. Podle agentury Bloomberg z textu plyne, že může být firma hnána k zodpovědnosti za to, že se rozhodla snížit množství dodaných vakcín do EU.

Foto: Phil Noble, Reuters

Pohled na výrobní závod v britském Wrexhamu, kde se produkuje vakcína AstraZeneca.

Článek

Na zveřejnění smlouvy naléhala Evropská komise. Smlouva uvádí, že společnost by měla postupovat s „maximální možnou snahou“, aby vyřešila problémy ohledně dodávek.

AstraZeneca oznámila, že není schopna do konce března dodat slíbených a nasmlouvaných 80 milionů dávek vakcíny. Po jednání nakonec uvedla, že by jich mohlo do konce března být 39 milionů. Hrozilo, že jich bude dokonce jen 31 milionů a možná ještě méně.

Ředitel AstraZeneky Pascal Soriat v pátek oznámil, že po schválení vakcíny k použití v EU, k němuž by mělo během pátku dojít, pošle firma ihned nejméně tři miliony dávek a dalších 17 milionů do konce února.

Foto: Brenda Goh, Reuters

Ředitel firmy AstraZeneca Pascal Soriot

„AstraZeneca by měla použít své maximální možné úsilí, aby vyrobila vakcínu ve výrobních závodech v EU,“ stojí ve smlouvě. Za závody v EU jsou podle Bloombergu považovány i ty ve Velké Británii, protože ta byla v době podpisu smlouvy součástí jednotného trhu. Ale i kdyby tomu tak nebylo, měla by podle smlouvy vyrábět vakcíny „i v továrnách mimo EU, jestliže je to potřebné, aby se urychlily dodávky vakcíny do Evropy“.

Objednali jste si pozdě, proto máte málo, vzkázal Evropské unii šéf AstraZeneky

Koronavirus

AstraZeneca se dosud hájila tím, že si Británie objednala vakcíny o tři měsíce dříve, a proto je dostává dříve, neboť se ve Spojeném království kvůli dřívější objednávce podařilo dříve provést náběh výroby. Ten nyní vázne v belgickém závodě. Zatímco dodávky do EU se krátí, v Británii jde vše hladce.

Peníze na linky v Anglii byly od EU

Evropská komise souhlasila, že firmě AstraZeneca předem zaplatí 336 milionů eur (8,482 miliardy korun). Podle některých údajů z unijních peněz modernizovala firma výrobní linky v Anglii.

Důvod krácení dodávek může souviset s celkovou kapacitou a tím, že podle CNN se zavázala Británii dodávat vakcíny prioritně.

Boj o vakcíny pokračuje, AstraZeneca chce podle EU dodat jen čtvrtinu domluvených dávek

Evropa

Podrobnosti o počtu dodávaných dávek a termínech dodávek ale zveřejněny nebyly.

Reklama

Výběr článků

Načítám