Hlavní obsah

Ředitelka AstraZeneky pro ČR popřela informace německých médií, že vakcína nechrání staré

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Londýn
Aktualizováno

Oxfordská vakcína od firmy AstraZeneca chrání lidi starší 65 let jen s osmiprocentní účinností, tvrdí německá média. Společnost to ale rezolutně odmítá, nízká účinnost je podle ní pouze po podání první ze dvou dávek. Ředitelka zdravotní péče firmy AstraZeneca pro ČR Jarmila Dolečková to popřela.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti AstraZeneca

Článek

AstraZeneca navíc oznámila výrazné zkrácení dodávek pro země EU. Ta žádá vysvětlení a hrozí naopak přiškrcením dodávek konkurenční vakcíny Pfizer/BioNTech do Spojeného království.

Německé noviny Bild a Handelsblatt uvedly s odvoláním na vládní zdroje, že u seniorů je vakcína od AstraZeneky účinná jen z osmi procent. Evropská léková agentura (EMA), která by měla vydat rozhodnutí o použití této očkovací látky v pátek, by kvůli tomu nemusela tuto vakcínu schválit pro očkování lidí nad 65 let.

AstraZeneca jen mladším?

Zahraniční

Bild uvedl, že německá federální vláda očekává, že vakcína nebude schválena pro použití u lidí nad 65 let. Není ale jasné, odkud tuto informaci získal, uvedl server t-online.

Ministerstvo zdravotnictví ale podle listu Handelsblatt už plánuje, jak na tuto situaci reagovat. Jedná se o tom, že by se lidem nad 65 let podával preparát od Moderny. Ten by ale pak chyběl jiným skupinám. Podle listu Handelsblatt by v nejhorším případě mohlo dojít k tomu, že Německo nebude schopné do léta nabídnout všem lidem očkování, jak slibovalo.

Pobouřený výrobce zprávu o nízké účinnosti u starších lidí popřel: „Zprávy, že účinnost vakcíny od AstraZeneky je u lidí nad 65 let účinná jen z osmi procent, je naprosto nepřesná. V listopadu jsme publikovali v časopisu Lancet podrobnosti ukazující, že u sta procent starších lidí se po podání druhé dávky vytvořily protilátky proti s-proteinu viru.“

Podobně se vyjádřila i ředitelka zdravotní péče firmy AstraZeneca pro ČR Jarmila Dolečková: „Informace o tom, že účinnost vakcíny AstraZeneca/Oxford je u lidí starších 65 let pouze 8%, jsou zcela nepravdivé. Společná komise pro očkování a imunizaci (JCVI) ve Velké Británii podpořila použití vakcíny u této části populace a britská regulatorní agentura MHRA zahrnula tuto skupinu bez změny dávky vakcíny do povolení pro mimořádné dodávání.”

Je levná a nenáročná na skladování, vychvaluje AstraZeneca svou vakcínu. Účinnost má 70 procent

Koronavirus

Vakcína od AstraZeneky nechává produkovat buňky stejný protein, jaký používá virus k napadení lidských buněk. Protože je tento protein tělu cizí, vytvoří si na něj protilátky. Vytvoření protilátek samo však neznamená, že se člověk nenakazí. Účinnost uvádí, jaký rozdíl je v počtu nakažených mezi skupinou očkovaných lidí a kontrolní skupinou neočkovaných.

U vakcíny však od začátku panují spory o její účinnost. Uvádějí se různá data pohybující se mezi 62 až 70 procenty v celém věkovém spektru.

Třetí fázi klinických zkoušek vakcíny zkomplikoval i fakt, že části lidí byla dána slabší první dávka. Ti ale byli kupodivu odolnější.

Oxfordská vakcína čelí problémům, bude se znovu globálně testovat

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám