Hlavní obsah

Německá komise nedoporučuje vakcínu AstraZeneca seniorům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Navzdory zoufalému nedostatku vakcín, s nímž se potýkají téměř všechny evropské země, přichází německá očkovací komise s doporučením, aby se vakcína AstraZeneca podávala jen lidem ve věku 18 až 64 let. Komise tvrdí, že farmaceutická společnost nemá dostatek dat o účincích pro seniory, napsal sever týdeníku Focus.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Nabírání vakcíny od AstraZeneky

Článek

„V této fázi by proto měla být vakcína AstraZeneca – na rozdíl od vakcín na bázi mRNA – podávána jen lidem mezi 18 a 64 lety,“ uvedla odborná komise.

Podle komise je to ale jediné omezení, z hlediska bezpečnosti a účinnosti je vakcína rovnocenná ostatním preparátům, například tomu od společnosti BioNTech/Pfizer, píše Focus.

Německá média v pondělí informovala, že je účinnost u seniorů jen osmiprocentní. AstraZeneca to označila za „nepravdivou“ informaci.

AstraZeneca se brání

Firma AstraZeneca v reakci na německé doporučení znovu bránila účinnost své vakcíny u skupiny lidí starších 65 let. Poslední analýzy podle ní "podporují hypotézu, že vakcína je ve skupině nad 65 let účinná". Mluvčí společnosti k tomu podle agentury AFP uvedl, že firma očekává příslušné rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) "v příštích dnech".

Britský Premiér Boris Johnson také vakcínu hájil. "Naše vlastní úřady velmi jasně prohlásily, že se podle nich je vakcína Oxford/AstraZeneca velmi dobrá a účinná," řekl Johnson. "Důkazy, které jsem viděl a které dodali, jsou takové, že se domnívají, že je účinná napříč všemi věkovými skupinami a poskytuje dobrou imunitní odpověď napříč všemi věkovými skupinami," prohlásil Johnson.

Boj o vakcíny pokračuje, AstraZeneca chce podle EU dodat jen čtvrtinu domluvených dávek

Evropa

Preparát firmy AstraZeneca zatím není schválen pro použití v Evropské unii. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by mohla její schválení doporučit v pátek. Evropská komise by jako v minulých případech mohla souhlas s podmínečnou registrací na unijním trhu vydat ještě týž den.

V Evropské unii se proti koronaviru může zatím očkovat jen vakcínami americko-německého konsorcia Pfizer/BioNTech a americké firmy Moderna. Oba tyto přípravky jsou na bázi mRNA. Tento typ vakcíny se od těch klasických liší tím, že neobsahuje žádné mrtvé či oslabené původce nemoci, ale genetickou informaci viru. Tato metoda je přirovnávána k návodu, podle kterého si tělo dokáže vytvořit vlastní protilátky.

Nová vakcína na mutace není potřeba, oznámil BioNTech

Koronavirus

V Německu, tak jako ve většině evropských zemí, se ovšem očkování omezuje kvůli nedostatku vakcín. Obdobná je situace ve Španělsku, minimálně do poloviny února se nebude první dávka podávat v Madridu a okolí. Nové termíny nenabízí ani v rakouské spolkové zemi Korutany či francouzském regionu Hauts-de-France. Itálie se chystá přepracovat očkovací plán.

Očkování od Pfizeru po druhé dávce chrání skvěle, hlásí Izrael

Blízký a Střední východ

Maďarsko se proto rozhodlo, že jako první unijní stát použije ruskou vakcínu Sputnik V. Do konce února by jí mělo mít dost na vakcinaci 300 tisíc lidí.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) varoval, že kvůli nedostatku vakcín bude Německo čekat dalších „zhruba deset těžkých týdnů“. V pondělí by se proto měl konat „očkovací summit“, Spahn chce, aby se ho účastnili nejen zástupci farmaceutických firem, ale i Evropské komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám