Hlavní obsah

Do Finska jen s „pádným důvodem” a čtrnáctidenní izolací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko od pondělí kvůli pandemii covidu-19 zavede povinnou karanténu pro cestující z většiny zemí Evropské unie. Opatření se nevztahuje jen na osoby přijíždějící z Itálie, Maďarska, Slovenska, Estonska a Litvy, kde jsou počty nakažených za posledních 14 dní nízké, informovala dnes agentura AFP.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Samotné Finsko pandemie zasáhla jen mírně a nyní severská země v souvislosti s nákazou zavádí patrně nejpřísnější režim na svých hranicích ze všech zemí EU. „Politika na hranicích Finska je nejpřísnější v Evropské unii, protože jsme chtěli udržet poměrně příznivou situaci, pokud jde o virus," uvedla na dnešní tiskové konferenci finská ministryně vnitra Maria Ohisalová.

Cestovatelé z většiny zemí EU nyní musí uvést „pádný" důvod pro cestu do Finska a navíc se budou muset po příjezdu na dva týdny izolovat.

Od září do Egypta zřejmě jen s negativním testem na covid

Koronavirus

Finsko od června na své území bez omezení pouští obyvatele zemí, v nichž bylo v posledních dvou týdnech evidováno méně než osm nově nakažených covidem-19 na 100.000 obyvatel.

Finsko, které má přes 5,6 milionu obyvatel, patří podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v Evropě mezi země s nejpomalejším šířením koronaviru s 5,3 nových případů na 100.000 obyvatel v posledních dvou týdnech. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) Finsko dosud zachytilo dohromady 7805 případů koronavirové infekce a 334 nakažených v severské zemi zemřelo.

S cestovkami to do Tuniska půjde dál i bez testu

Svět

Finsko se podle AFP rovněž chystá zakázat lety ze severomakedonské metropole Skopje kvůli „extrémně zvýšenému počtu infekcí". Naopak chce uvolnit opatření na pozemních hranicích se Švédskem a Norskem, aby ulehčilo příhraniční styk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám