Hlavní obsah

Býval to normální kluk, za první peníze si koupil BMW. Rodina popsala teroristovu proměnu

Madrid

Byl to normální kluk, který si z prvních úspor koupil BMW, navštěvoval s kamarády noční podniky a popíjel alkohol. Změnil se teprve před pár měsíci. Tak popisují příbuzní 22letého teroristu z Barcelony Younese Abouyaaqouba, jehož v pondělí po čtyřdenním pátrání zastřelila španělská policie.

Foto: Spanish Interior Ministry, ČTK/AP

Younes Abouyaaqoub na snímcích z kamer, které zveřejnila policie.

Článek

„Až do minulého roku byl Younes úplně normální. Když nás ale navštívil letos, odmítal nám podat ruku,“ řekla agentuře Reuters jedna z jeho sestřenic, která si nepřála být jmenována.

Dodala, že Abouyaaqouba při poslední návštěvě doprovázel bratranec Mohamed Hychami, který byl také členem teroristické buňky a policie ho spolu s dalšími zastřelila v pátek v Cambrils, kde také najížděli s autem do lidí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníka v Barceloně zachytily bezpečnostní kameryVideo: Reuters

Abouyaaqoub si podle sestřenice popsal stěny v bytě verši z koránu a koupil životopis proroka Mohameda ve španělštině. S nočními podniky byl konec, mladík podle výpovědí sousedů zavrhl způsob života, v němž vyrůstal od svých čtyř let po přestěhování z rodného Maroka.

„Younes byl velmi plachý a zdálo se, že se v posledních měsících uzavřel do sebe. Přítelkyni neměl a přestal chodit ven. Býval to normální kluk, ale nějak se změnil,“ vypověděla jedna sousedka.

Foto: ČTK/AP

Novináři na místě, kde byl Abouyaaquoub zastřelen.

Foto: Albert Gea, Reuters

Policie v Subiratsu nakládá do dodávka tělo zastřeleného teroristy.

Už na škole si přivydělával

Abouyaaqoub v Ripollu vystudoval elektromechaniku a pracoval v místních metalurgických podnicích. [celá zpráva]

Byl prý dobrý student a už na střední škole si přivydělával prodejem bot na trhu. „Jednu sobotu každý měsíc vstal nad ránem a šel prodávat. Dostával za to 50 eur. A když pak začal pracovat, koupil si z prvních úspor BMW řady 1. Záviděl jsem mu,“ uvedl jeden ze spolužáků.

Abouyaaquoubova rodina ho za terorismus odsoudila a jeho matka ho o víkendu marně vyzývala, aby se policii vzdal.

Foto: ČTK/AP

Abouyaaquoubova matka Hanna (vlevo) marně syna vyzývala, aby se policii vzdal. Na fotografii je společně s dalšími příbuznými atentátníků. Žena uprostřed drží papír s nápisem: Ne mým jménem!

„Nemám pro Younese žádné sympatie, i kdyby ho chytili a zabili,“ řekla Reuters ještě před jeho dopadením a zastřelením jeho teta Fatima Abouyaaqoubová.

Ani neuměl arabsky

„Chtělo se mi umřít, nemohla jsem tomu uvěřit,“ dodala teroristova babička žijící v Maroku, zatímco jeho děda se za svého vnuka omluvil. Současně pro list El País poznamenal, že násilí nepatří do marocké kultury a tradice. „Jedna věc je jistá. Můj vnuk nebyl radikalizován tady (v Maroku). Vymyli mu mozek ve Španělsku.“

„Ti hoši ani neuměli arabsky,“ doplnila babička.

Foto: ČTK/AP

Pondělní vzpomínka za oběti na La Rambla v Barceloně

Abouyaaquoub s dodávkou na barcelonské třídě La Rambla zabil 13 lidí včetně sedmiletého chlapce. [celá zpráva]

Pak z místa uprchl a unesl řidiče s autem. Toho ubodal. [celá zpráva]

Ukradené auto nechal ve městě Sant Just Desvern, odkud podle listu La Vanguardia putoval vždy přes noc pěšky do zhruba 40 kilometrů vzdáleného Subiratsu, kde ho po upozornění místního vinaře dopadla policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám