Hlavní obsah

Po masakru vystoupil z dodávky a utekl. Ve Španělsku probíhá hon na teroristy

Barcelona
Aktualizováno

Útočník, který ve čtvrtek najel s dodávkou do lidí v Barceloně, kde jich 13 zabil, je stále na útěku. Po útoku vystoupil z dodávky a utekl. Podle katalánského listu La Vanguardia policie nyní pátrá nejméně po dalších čtyřech podezřelých, kteří připravili atentáty v Barceloně a v Cambrils. Katalánská policie spustila rozsáhlou protiteroristickou operaci Klec. Policie v pátek zadržela třetího člověka ve městě Ripoll.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Las Ramblas těsně po útokuVideo: Tena Carlos Tena Gallardo, Reuters/AP

 
Článek

Katalánský ministr vnitra Joaquim Forn v pátek ráno potvrdil zadržení třetího podezřelého. Stejně jako muž, na jehož jméno byla vypůjčena dodávka, byl zadržen v Ripollu. Podle úřadů má třetí zadržený vazby na prvního zadrženého Drisse Oukabiara, jehož pas byl nalezen ve fiatu použitém k útoku. Má jít o 34letého Maročana, uvedl list El País.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie při útoku v BarceloněVideo: Reuters

Katalánský soudní zdroj uvedl bez dalších podrobností, že útoky v Barceloně a Cambrils podnikla osmičlenná buňka.

Podle listu El País stále probíhá hon na hlavního podezřelého, který najížděl do lidí v Barceloně.

Zpráva o zadržení třetího podezřelého

„Policie zahájila protiteroristickou operaci Klec na území celého Katalánska,” řekl náčelník katalánské policie Josep Lluis Trapero.

V souvislosti s útokem v Barceloně je hledán 18letý Moussa Oukabir, který si zeřjmě na ukradený pas bratra vypůjčil dodávku použitou při atentátu .

V centru pozornosti je stíhání řidiče pronajaté dodávky Fiat, který ve čtvrtek najížděl do lidí na barcelonském bulváru La Rambla, kde jich 13 zabil a zranil dalších osmdesát. Po útoku opustil kabinu řidiče a utekl ulicí Carrer dels Tallers.

Svědci útočníka popsali jako mladého muže, štíhlého, nanejvýš 25letého s kaštanovýma očima, v bílém, možná pruhovaném tričku a modrých riflích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Situace krátce po útoku dodávkou v BarceloněVideo: Reuters

„Není důkaz, že osoba, která opustila dodávku, je ozbrojená,“ řekl Trapero. „Nemyslíme si, že byl ozbrojen, rozhodně ne viditelně,“ dodal.

Ukradený pas

Kdo spáchal útok v Barceloně, zatím není jasné, podezření zatím padá na osmnáctiletého Moussu Oukabira. V dodávce byl nalezen španělský pas jeho o deset let staršího bratra Drisse Oukabira.

Foto: Mapy.cz

Atentát s pomocí dodávky v Barceloně, ulicí Carrer des Tallers údajně utekl řidič

Policie po Drissovi vyhlásila pátrání, protože na jeho jméno byla dodávka půjčena ve městě Santa Perpetua de Mogoda. Driss se v Ripollu přihlásil na policejní stanici, kde vypověděl, že neútočil a že mu pas zřejmě ukradl jeho mladší bratr. Právě proto jeho ztrátu zatím neohlásil. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V centru Barcelony vjelo auto do lidíVideo: Reuters

Policie už rozšířila fotografii 18letého Moussy Oukabira žijícího v Barceloně. Není ale jasné, zda byl skutečně za volantem dodávky použité při barcelonském atentátu, která kličkovala, aby srazila co nejvíce lidí, a neustále zrychlovala. Jeden ze svědků uvedl, že možná jela až osmdesátkou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělští policisté zasahují v CambrilsVideo: Reuters

Policie předpokládá, že útočník v Barceloně měl komplice, není ale jasné, zda ten měl sedět v dodávce.

Středeční výbuch

„Jsme přesvědčeni, že to bylo spojeno s dalším incidentem, výbuchem v domě v Alcanaru,“ dodal Trapero k pátrání. V Alcanaru ve středu explodovala láhev s propan-butanem. Část domu se zřítila. Exploze si vyžádala jednoho mrtvého a několik zraněných.

Foto: Mapy.cz

Z plynové láhve se atentátníci pokoušeli udělat nálož. V domě vyráběli i další výbušniny, zřejmě ty, které měli na těle teroristé zneškodnění v Cambrils.

V domě se podařilo zajistit řadu důkazů, včetně plánů útoku. Podle Trapera proto není pochyb o vazbě mezi atentátem v Barceloně a explozí v Alcanaru.

Podle listu La Vanguardia už policie uvedla, že řidič vozidla použitého v Cambrils byl spojen s buňkou v Alcanaru. Expertiza náloží na tělech útočníků ale ukázala, že šlo o atrapy.

Trapero potvrdil původně jen dva zatčené se slovy: „Nikdo z nich neřídil dodávku. Žádný nebyl obviněn z terorismu, jedna osoba je z Melilly, druhou je Maročan. Jedna byla zatčena v Alcanaru a další v Ripollu.“ Jedním zadrženým je Driss Oukabir, druhým člověk zraněný pří explozi plynu. V pátek ráno byl v Ripollu zadržen třetí podezřelý.

Výběr článků

Načítám