Hlavní obsah

Obětí útoků v Katalánsku je 15. Maročan na útěku z Barcelony zabil řidiče auta

– Barcelona • Aktualizováno

Vůz použitý při čtvrtečním útoku v Barceloně řídil 22letý Maročan Younes Abouyaaquoub, na útěku zabil řidiče auta, které ukradl a ujel s ním z města. V pondělí to potvrdil katalánský ministr vnitra Joaquim Forn. Zabitý řidič je tak patnáctou obětí teroristických útoků v Katalánsku. Pátrání po atentátníkovi bylo rozšířeno na Evropu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníka v Barceloně zachytily bezpečnostní kameryVideo: Reuters

 
Článek

Atentátník po útoku utekl z místa činu přes tržiště Mercado de la Boquería, jež leží v sousedství bulváru La Rambla, kde při útoku zabil 13 lidí. Zachytily ho tam bezpečnostní kamery.

Snímky z bezpečnostních kamer ukazují, jak řidič vražedné dodávky utíká na tržiště. Odtamtud se vydal do areálu univerzity, kde kolem půl sedmé přepadl řidiče vozu Ford Focus. Čtyřiatřicetiletého Paua Péreze donutil s nožem v ruce nasednout do vozu a sám si sedl za volant. Majitele pobodal.

Foto: ČTK/AP

Hledaný 22letý Maročan Younes Abouyaaquoub

Při útěku narazil na policejní hlídku, do které najel a jednoho policistu zranil. S vozem terorista dojel do městečka Sant Just Desvern, kde po něm měla střílet policejní hlídka. Auto zanechal před architektonicky proslulým obytným domem Walden.

Policie potvrdila, že majitel vozu Pérez byl nalezen na zadním sedadle zabitý nožem. Poté Maročan někomu telefonoval, podle listu La Vangardia ho jeden tamní obyvatel slyšel mluvit arabsky. V San Just Desvert se podle policejního velitele Josepa Lluíze Trapera po něm ztratily stopy.

Foto: Mapy.cz

Atentát s pomocí dodávky v Barceloně

Právě Abouyaaqoub také zaplatil půjčovné za tři dodávky včetně té, která byla použita při atentátu. Tu si podle velitele policie Josep Lluize Trapera půjčil. Policista uvedl, že forenzní analýza potvrdila jeho přítomnost ve voze. [celá zpráva]

Pátrání rozšířeno na Evropu

Ministr Forn v ranním rozhovoru pro katalánské rádio nevyloučil, že podezřelý může být za hranicemi, i když tomu nic nenasvědčuje. Dodal, že se pátrání koordinuje s policejními složkami „ve všech evropských zemích“.

Podle Forna bylo při atentátech zabito celkem 15 lidí, 13 na bulváru La Rambla, jedna osoba v Cambrils a poslední byl majitel Fordu Focus. Dvě oběti byly nezletilé.

Všechny oběti jsou identifikovány, uvedl katalánský ministr spravedlnosti Carles Mundó. Mezi oběťmi je šest Španělů a Argentinec, tři oběti jsou italské a dva jsou Portugalci, další oběti jsou z Kanady, Německa a Belgie. Mezi oběťmi je i sedmiletý chlapec s dvojím občanstvím – britským a australským. [celá zpráva]

V nemocnici zůstává 50 lidí, devět z nich je v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská policie provedla v noci razii v RipolluVideo: Reuters

Za iniciátora útoku se považuje 45letý ripollský imám Abdelbaki es Satty, jehož tělo bylo nalezeno v domě v Alcanaru, kde ve středu explodovaly nálože, které teroristická buňka připravovala.

Předseda islámského společenství v Ripollu Ali Assid řekl rozhlasové síti SER, že imám odešel, když mu byla zamítnuta žádost o tříměsíční dovolenou. Assid vysvětlil, že věřící by nemohli být tak dlouho bez duchovního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám