Hlavní obsah

V domě teroristů ve Španělsku bylo přes sto plynových lahví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská policie odvezla v pondělí z domu v pobřežním městě Alcanaru, o němž mluví jako o základně teroristů z barcelonského útoku, přes stovku tlakových lahví s propan-butanem. Minulý týden v bytě při výbuchu jedné z nich zemřeli tři lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie vyklidila z domu útočníků v Alcanaru propanbutanové lahveVideo: Reuters

 
Článek

Exploze odhalila, že buňka chystala přinejmenším jeden bombový útok. Média už dříve uvedla, že se v domě podařilo zajistit řadu důkazů, včetně plánů útoku. Středeční výbuch ale plány buňky zhatil, zemřeli při něm tři lidé. [celá zpráva]

V pondělí policie oficiálně potvrdila, že mezi oběťmi středeční exploze je i 45letý imám z Ripollu Abdelbaki es Satty, jehož mezi oběťmi už dříve média uváděla. Satty je považován za iniciátora celé akce a muže, který mladíky útočící o pár dní později v Barceloně a Cambrils zradikalizoval.

Po explozi, při které skupina přišla o materiál a kromě Es Sattyho ještě o nejméně jednoho člena, se buňka rozhodla zaútočit v Barceloně automobilem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila dodávku řítící se po La Rambla Video: AP

Imám byl i v Belgii

Duchovní byl podle španělských sdělovacích prostředků už v minulosti odsouzen a ve vězení se dokonce setkal s některými lidmi spojenými s teroristickými útoky v příměstských vlacích v Madridu, kde v roce 2004 zahynulo 191 lidí. Současně se objevily zprávy, že Satty loni strávil tři měsíce v Belgii.

Předseda islámského společenství v Ripollu Ali Assid už dříve rozhlasové síti SER řekl, že imám z Ripollu odešel, když mu byla zamítnuta žádost o tříměsíční dovolenou. Média uvedla, že imám v Belgii marně sháněl práci.

Starosta města Vilvoorde, kde Satty bydlel od ledna do března 2016, řekl, že policie o něm věděla a prověřovala ho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám