Hlavní obsah

Bylo jich pět v jednom autě, nechtěli najíždět do lidí, ale co nejvíce jich ubodat

Barcelona

Španělská policie postupně rozplétá složitý případ teroristických útoků v Barceloně a v Cambrils. Podle vyjádření vyšetřovatelů v druhém městě tam neplánovali najíždět do lidí, ale co nejvíc jich ubodat, uvedl list El País.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská policie kontroluje vozidla v Ripollu nedaleko hraničního přechodu s FranciíVideo: Reuters

 
Článek

Velitel katalánské policie Josep Lluíz Trapero v neděli oznámil, že dva ze třech hledaných, 45letý imám Abdelbaki es Satty a Youssdef Aallaa, jsou s největší pravděpodobností po smrti, zahynuli při středečním výbuchu v Alcanaru.

„Ze tří osob, po nichž se pátrá a na které jsou vydány zatykače, jsou dva skoro jistě mrtví,“ řekl Trapero. 45letý imám z Ripollu es Sattyho byl zřejmě hlavním ideologem teroristické buňky. Zatím však ještě nebyly provedeny biologické testy ostatků nalezených, takže to nelze s jistotou potvrdit.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Policie odtáhla auto a dodávku útočníků z Barcelony a Cambrils

Stále ale pokračuje pátrání po 22letém Younesi Abouyaaqoubovi, který podle aktuálních zjištění řídil dodávku použitou v Barceloně. Zaplatil také půjčovné na tři dodávky včetně té použité při atentátu v Barceloně. Panuje podezření, že mohl utéci do Francie.

Foto: ČTK/AP

Hledaný 22letý Maročan Younes Abouyaaquoub

Buňka plánovala několik velkých útoků

Trapero dodal, že z výslechů zadržených vyplynula důležitá a zajímavá fakta. Mimo jiné to, že půl roku připravovali útok na „jednom či více místech v Barceloně“, uvedl podle listu La Vanguardia. Plán se jim ale zhroutil po výbuchu při výrobě náloží.

Středeční výbuch si vyžádal tři mrtvé, u dvou je identita takřka jasná, u třetího se neví, o koho jde. [celá zpráva]

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Španělská policie kontroluje vozidla v Ripollu nedaleko hraničního přechodu s Francií

Původně se uvádělo, že v domě explodovala plynová láhev, je však možné, že tam vybuchla trhavina TATP (triaceton triperoxyd). Její stopy byly nalezeny na místě výbuchu. Stejnou látku použili i atentátníci v Londýně, v Paříži a v Bruselu. Je účinná a dá se vyrobit z dostupných surovin, ale je - zejména za vyšších teplot - velmi nestabilní.

V troskách domu bylo nalezeno 120 plynových lahví, není ale jasné, zda se počítalo s tím, že má explodoval plyn v nich, nebo měli být naplněny trhavinou.

V přístavu chtěli ubodat co nejvíc lidí

Podle listu El País nebylo záměrem pětice v černém Audi A3 nebylo najíždět do lidí, i když srazili v Cambrils čtyři osoby, ale podniknout vražedný útok noži, sekerami a střelnými zbraněmi na lidi. Na sobě měli atrapy vest sebevražedných atentátníků, aby se s nimi nikdo nechtěl pustit do potyčky.

Foto: Mapy.cz

Plán jim ale nevyšel, protože narazili na několik hlídek. Pokoušeli se ujet a na kruhovém objezdu narazili do policejního auta. Policistka pak čtyři z nich zastřelila. [celá zpráva]

Jen pátý utekl, smrtelně podobal jednoho člověka, než byl zastřelen. [celá zpráva]

V černém Audi A3 jelo pět teroristů. Jedním z nich byl 17letý Maročan Moussa Oukabir, který byl v jednu chvíli považován za možného řidiče dodávky použité v Barceloně a u něhož se spekulovalo, že si ji půjčil, což se nepotvrdilo. Dalšími byli 19letý Said Aallaa, bratr Youssefa Aallay, který zřejmě přišel o život ve středu, dále 24letý Mohamed Hychami, jeho nezletilý bratr Omar a nezletilý Houssaine Abouyaaqoub, bratr hledaného Younese Aboyaaqouba.

Hledaný Moussa Oukabir

Zadržení jsou čtyři lidé, Driss Oukabir, starší bratr zastřeleného Moussy Oukabira. Jeho pas se našel v dodávce použité k útoku v Barceloně, pročež se krátce spekulovalo, že právě on ji mohl řídit. [celá zpráva]

Dalším zadrženým je 34letý Maročan Salah El Katib, někdy psaný i jako Salh Kari, a posledním člověkem zatčeným v Ripollu je Mohamed Aalla, kterému patřilo černé Audi A3.

Posledním zadrženým je Mohamed Houli, Španěl z Melilly který byl těžce zraněn při explozi v Alcanaru při výrobě náloží. Právě on si půjčil dodávku použitou při atentátu v Barceloně.

Hledaný muž podezřelý z atentátu v Barceloně

Trapero také uvedl, že někteří z členů skupiny navštívili středoevropské země, nejméně jeden byl v Švýcarsku, což listu El País potvrdila i švýcarská policie. Šlo zřejmě o Yousef Aallaa.

Výběr článků

Načítám