Hlavní obsah

Barcelona se ponořila do minuty ticha, oběti útoku uctila i motivačním pokřikem

– Barcelona

Tisíce lidí držely v pátek v poledne v centru Barcelony minutu ticha za oběti čtvrtečního útoku. Na Katalánském náměstí byl přítomen i král Felipe VI. a premiér Mariano Rajoy. Další lidé kladli květiny u chrámu Sagrada Família. Španělskému králi kondoloval v pátek i český prezident Miloš Zeman.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělský král Felipe VI. a premiér Rajoy uctili památku obětí útoku v BarceloněVideo: AP

 
Článek

Španělská policie v pátek otevřela pro veřejnost barcelonskou promenádu La Rambla, kde ve čtvrtek po nájezdu dodávky řízené teroristou zemřelo podle posledních informací 14 lidí a víc než stovka byla zraněna. Pieta se konala na severním konci této rušné třídy na Katalánském náměstí.

Po minutě ticha začal dav na zaplněném prostranství spontánně tleskat. Na víc než dvouminutový aplaus navázali lidé skandováním vzkazu teroristům: „Nemám strach!” V celé zemi také na půl žerdi vlají španělské vlajky.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Holubi nad lidmi účastnícími se pietního aktu v Barceloně

K aktu se v Bruselu symbolicky přidali členové Evropské komise. Německá kancléřka Angela Merkelová se s ohledem na čtvrteční útok dohodla se svým hlavním volebním rivalem Martinem Schulzem na jednodenním přerušení kampaně před zářijovými volbami. Podle šéfa sociálních demokratů je to „znamení solidarity s lidmi zasaženými (útokem) ve Španělsku”.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vlajky EU na půl žerdi

Prezident Miloš Zeman odeslal podle Hradu španělskému králi v pátek kondolenční telegram, v němž vyjádřil hlubokou soustrast jemu i rodinám obětí. „Slova útěchy jsou v tomto okamžiku potřebná, avšak bolest a šok nás nesmí odvést od nekompromisního vzdoru proti teroru, kterému společně čelíme. Španělsko je blízkým partnerem a přítelem České republiky. Útok nejen na španělskou veřejnost, ale také na občany řady dalších států je zároveň útokem na nás, na společné hodnoty lidské důstojnosti, svobody a tolerance,” napsal Zeman v telegramu.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že nemá informace o tom, že by mezi oběťmi nebo zhruba stovkou zraněných byli čeští občané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Madridu visí vlajky na půl žerdiVideo: AP

Související témata:

Výběr článků

Načítám