Hlavní obsah

Británie a další země vyzvaly své občany, aby opustili Ukrajinu. USA jim daly dva dny

• Aktualizováno

Británie v pátek doporučila svým občanům, aby opustili Ukrajinu. Už předtím totéž učinilo Nizozemsko, Japonsko a Lotyšsko a také Spojené státy. Ty daly svým občanům na opuštění země 48 hodin. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v zemi. Česká republika zatím takové doporučení nevydala.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Ukrajinské tanky při cvičení v Chersonské oblasti

Článek

Británie také své občany varovala před jakýmikoli cestami na Ukrajinu. Hromadění ruských sil u hranice s Ukrajinou zvýšilo podle britské vlády hrozbu vojenského zásahu.

Své občany k opuštění Ukrajiny vyzvaly už ve čtvrtek Spojené státy. Odjet ze země by měli během 24 až 48 hodin. Ruský útok na Ukrajinu by mohl začít kdykoli v nadcházejících dnech, pravděpodobně leteckými údery, uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

V pátek s výzvou k opuštění Ukrajiny následovalo Japonsko, Nizozemsko a Lotyšsko.

Nizozemská rozhlasová stanice BNR rovněž uvedla, že Nizozemsko hodlá přemístit svou diplomatickou misi z Kyjeva do Lvova na západě Ukrajiny.

USA na Ukrajinu dopravily další munici, do Rumunska přesunují stíhačky

Evropa

Japonské ministerstvo zahraničí výzvu občanům k okamžitému opuštění Ukrajiny doplnilo informací, že v současné době v této zemi pobývá kolem 150 Japonců.

Upustit od cestování na Ukrajinu v pátek vyzvalo také izraelské ministerstvo zahraničí. Izraelcům, kteří v této zemi jsou, zároveň doporučilo, aby se „vyhnuli oblastem, kde panuje napětí“. Ministerstvo zároveň sdělilo, že začalo s evakuací rodin personálu velvyslanectví v Kyjevě.

Starosta Kyjeva Kličko se chystá na ruský útok. Má už 5000 leteckých krytů

Zahraniční

Česká diplomacie podle mluvčí Lenky Do situaci každý den detailně sleduje. Podobné doporučení jako zmíněné země ale Česko zatím nevydalo. Na své internetové stránce Černínský palác mimo jiné českým občanům doporučuje necestovat do příhraničních oblastí Ukrajiny na východě a severu země a radí jim, aby se při pobytu na Ukrajině registrovali v systému DROZD.

Rusko na svém území u ukrajinských hranic shromáždilo zhruba 100 000 vojáků a další vyslalo do Běloruska, kde ve čtvrtek začalo společné cvičení. Západní země už několik týdnů upozorňují na možnou ruskou invazi do sousední země. Moskva podobná obvinění odmítá. Tvrdí také, že se ruští vojáci po desetidenním cvičení v Bělorusku vrátí zpět do Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám