Hlavní obsah

Starosta Kyjeva Kličko se chystá na ruský útok. Má už 5000 leteckých krytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Kyjevský starosta a bývalý boxerský šampion Vitalij Kličko připravuje ukrajinskou metropoli na možný útok Ruska. Zvyšuje obranu před kybernetickými útoky, prověřuje letecké kryty ze sovětských dob a vyzývá občany ke vstupu do vojenských záloh, informovala ve středu agentura Reuters.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kyjevský starosta Vitalij Kličko

Článek

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině.

Moskva popírá, že má v plánu sousední zemi napadnout, a naopak tvrdí, že se obává o vlastní bezpečnost.

Padesátiletý Kličko, který měl v dobách své aktivní boxerské kariéry přezdívku Doktor železná pěst, říká, že ve městě panika nepanuje. Podle něj však musí být občané připraveni na nejhorší.

Boxer Kličko se přihlásil do územní domobrany

Zahraniční

„Proto je v našem městě již připraveno 5000 krytů. Může se tam zachránit přes dva miliony lidí,“ řekl Reuters ve své kanceláři na kyjevské radnici.

„Pokud jde o současnou situaci, myslím, že v našem městě a v naší zemi není jediný občan, který by o současné situaci nemluvil. Samozřejmě, že celá společnost je dost znepokojena,“ řekl starosta.

„Nechceme válku, ale když jde o naši územní celistvost, když dojde na otázku naší nezávislosti, pak nemáme jinou možnost. Musíme bránit naši zemi, naše domovy, naše rodiny, naše hodnoty,“ dodal.

Kličko uvedl, že bombardování civilního obyvatelstva je nepravděpodobné. Američtí představitelé nicméně tento víkend upozorňovali, že v nejhorším případě nelze vyloučit hromadné civilní oběti.

Reuters: Putin slíbil Macronovi, že přestane s novými manévry u Ukrajiny

Zahraniční

Ukrajina varovala před možností kybernetických útoků na klíčovou infrastrukturu, ať už jako součást eventuální vojenské ofenzívy, nebo jako způsob vyvolání nestability a zasažení finančního systému země.

Rusko jakoukoli roli v předchozích kybernetických útocích na Ukrajinu a další cíle popřelo.

„Chráníme všechny infrastrukturní objekty. Nyní máme podrobný plán, jak vše ochránit před případným útokem na Ukrajinu,“ řekl Kličko.

„Máme konkrétní plán, máme akční plán, co bychom měli udělat. Doufáme, že se nic nestane, ale každopádně musíme být připraveni,“ uvedl u obrazovky, která znázorňuje dodávky vody a elektrické energie ve městě.

Líbí, nelíbí. Trp, krasavice, vzkázal Putin Zelenskému

Evropa

Bratr Vitalije Klička Vladimir minulý týden narukoval k ukrajinským rezervistům.

Oba mají dlouholeté vazby na Německo a hovoří německy, Vitalij se však v minulých dnech nezdráhal zkritizovat neochotu Berlína dodávat Ukrajině zbraně. Dodávku 5000 německých vojenských přileb Kyjevu označil za „vtip“.

„Politická podpora, finanční podpora a zbraně k obraně jsou pro nás velmi důležité, musíme naši zemi bránit s moderní výzbrojí,“ uvedl v rozhovoru, který se odehrával v němčině.

Reklama

Výběr článků

Načítám