Hlavní obsah

Americké torpédoborce se blíží k Černému moři. Varujeme vás, zní z Ruska

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Istanbul

Dva americké torpédoborce jsou na cestě do Černého moře, jeden má proplout Bosporem ještě během středy, druhý ve čtvrtek. Vyslány tam byly v době zvýšeného napětí na rusko-ukrajinské hranici, u níž se soustřeďují početné ruské jednotky. Moskva se už proti plánu vyslat torpédoborce do Černého moře ohradila, podle ní by bylo lépe, kdy tam vůbec nepluly a rozhodně se nemají přibližovat ke Krymu. Tento ukrajinský poloostrov Rusko okupuje.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Torpédoborec USS Navy Arleigh Burke na archivním snímku

Článek

„Varujeme Spojené státy, bylo by pro ně lepší, kdyby se držely dál od Krymu a našeho černomořského pobřeží,“ řekl v úterý náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Budeme bránit své zájmy. Rusko varuje USA před válečným konfliktem v Černém moři

Evropa

„Bude to pro jejich dobro,“ dodal muž známý svými razantními výroky, který jimi podle listu Daily Sabah ani tentokrát nešetřil: „Není tu nic, co by měly dělat americké lodě poblíž našich břehů, je to čistě provokativní akce. Testují naši sílu, hrají s našimi nervy. Neuspějí.”

První torpédoborec zůstane v Černém moři do 4. května, druhý pak do 5. května. Důvodem je, že dohoda z Montreaux, která umožňuje Turecku kontrolovat Bospor, a tím vjezd do Černého moře, neumožňuje cizím lodím v moři zůstat déle než tři týdny.

Foto: Mapy.cz

Americké torpédoborce se blíží k Černému moři

NATO vyzvalo Rusy, aby přestali s manévry u hranic s Ukrajinou

Evropa

Zatím není jasné, které dva torpédoborce do Černého moře zamíří, Pentagon sdělil, že rutinní operace nekomentuje. Turecký tisk spekuluje se, že jde o lodě USS Donald Cook a USS Roosevelt.

První se má však má vracet ze Španělska do USA. Do Španělska naopak nedávno dorazil torpédoborec USS Arleigh Burke, který je také vybavený systémem protiraketové ochrany Aegis.

Foto: Sophie A. Pinkham, Reuters

Raketový křižník USS Monterey (vlevo) a torpédoborec USS Thomas Hudner proplouvají Suezským průplavem

Rutina se zvláštním poselstvím 

Americké válečné lodě působí v Černém moři pravidelně, naposled tam byly v březnu. Vracející se torpédoborec USS Thomas Hudner byl mezi prvními loďmi, které propluly 2. dubna Suezským průplavem poté, co se podařilo uvolnit kontejnerovou loď, jež ho zablokovala, uvedl armádní list Stars And Stripes.

Biden volal Putinovi. Navrhl mu setkání

Amerika

Když Turecko zveřejnilo, že americké lodě proplují Bosporem, Spojené státy uvedly, že vyslání torpédoborců je součástí rutinní operace, ale že současně jde o „zvláštní vzkaz“ Moskvě v době napětí na rusko-ukrajinské hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám