Hlavní obsah

Biden volal Putinovi. Navrhl mu setkání

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkání na území třetího státu navrhl v úterý uspořádat americký prezident Joe Biden svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Bílý dům oznámil, že Biden v telefonátu šéfovi Kremlu nabídl v nejbližších měsících uspořádání bilaterálního summitu s cílem „projednat spektrum otázek, na které narážejí USA a Rusko“. Potvrdil přitom záměr „budovat stabilní a předvídatelné vztahy s Ruskem“ v souladu se zájmy USA.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Biden zároveň vyjádřil znepokojení kvůli náhlému stupňování vojenských sil na anektovaném Krymu a vyzval Putina k uvolnění napětí. Zdůraznil, že Spojené státy podporují svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny. Prezident USA přitom dal najevo, že Spojené státy budou postupovat rozhodně a bránit své národní zájmy.

USA nedodrží termín na stažení vojáků z Afghánistánu

Amerika

Kreml později potvrdil, že se rozhovor uskutečnil z iniciativy americké strany. Nijak přitom neupřesnil, zda Moskva návrh na osobní setkání prezidentů přijme.

Agentura TASS připomněla, že šlo již o druhý rozhovor prezidentů po Bidenově zvolení. Poprvé spolu mluvili letos v lednu. Napětí mezi oběma státy vyvolal Bidenův březnový rozhovor pro americkou televizi ABC, při němž moderátorovi potvrdil, že považuje Putina za zabijáka.

Putin je zabiják. Zaplatí, prohlásil Biden

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám