Hlavní obsah

NATO vyzvalo Rusy, aby přestali s manévry u hranic s Ukrajinou

Brusel
Aktualizováno

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v úterý vyzval Rusy, aby přestali u hranic s Ukrajinou shromažďovat vojáky a bojovou techniku. Aliance podle něj zvažuje možnosti, jak podpořit Ukrajinu. Moskva z eskalace napětí na Donbasu naopak viní Kyjev. Ukrajinský ministr zahraničí ale v úterý v centrále NATO ujistil, že jeho země o válku s Ruskem nestojí.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

"Rusko musí ihned ukončit toto shromažďování jednotek uvnitř Ukrajiny a u jejích hranic, ukončit provokace a okamžitě snížit napětí," řekl Stoltenberg. Aliance bude podle něj pokračovat v podpoře ukrajinských sil a hledat cesty, jak ji rozšířit. O možném posílení spojeneckých jednotek v černomořské oblasti, které žádá Kyjev, však konkrétně nemluvil.

Varování ze strany Severoatlantické aliance přichází krátce poté, co zaznělo varování z Moskvy. Náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v úterý Američanům vzkázal, ať se raději drží dál od ruského pobřeží. Reagoval tak na rozhodnutí Spojených států poslat do Černého moře dvě vojenské lodě.

„Jakékoli hrozby posilují přesvědčení Moskvy, že se ubírá správnou cestou. Že jsou USA naším protivníkem a dělají vše, aby podlomily ruské pozice na mezinárodní scéně," uvedl Rjabkov.

Budeme bránit své zájmy. Rusko varuje USA před válečným konfliktem v Černém moři

Evropa

My válčit nechceme, ujišťují Ukrajinci

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytrij Kuleba v úterý prohlásil, že jeho země nechce válku s Ruskem a usiluje o diplomatické řešení konfliktu.

Kuleba do Bruselu přijel na mimořádné jednání v rámci partnerské rady NATO - Ukrajina, o něž Kyjev požádal kvůli vyhrocené situaci na východě země, kde při obnovených bojích zemřelo podle ukrajinské strany několik vojáků. Stoltenberg ale o možném posílení spojeneckých jednotek v černomořské oblasti, které žádá Kyjev,  konkrétně nemluvil.

Napětí na hranicích

Napětí v Donbasu v posledních týdnech stoupá. Kyjev v minulých dnech bil na poplach kvůli soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou a varoval před rizikem ruské „ozbrojené agrese” pod záminkou ochrany ruskojazyčných obyvatel Donbasu, Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokací.

Rjabkov v úterý v této souvislosti ujistil, že Moskva hodlá nadále bránit ruskojazyčné obyvatele části východoukrajinského Donbasu, ovládané proruskými separatisty od jara 2014. Rusko tak chce postupovat navzdory americkému varování, že zaplatí „vysokou cenu” za počínání na východě Ukrajiny. „Prostě bráníme své zájmy, zájmy našich občanů, ruskojazyčného obyvatelstva. Nadále je budeme bránit,” prohlásil náměstek podle agentury TASS.

Neodvádějte mladíky na frontu, žádají Ukrajinci

Zahraniční

Ukrajina od ruské anexe Krymu a propuknutí ozbrojeného konfliktu v Donbasu na jaře 2014 obviňuje Rusko z agrese a okupace ukrajinských území, i když Moskva přímé zapojení do konfliktu popírá. Boje si dosud vyžádaly více než 13 tisíc mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám