Hlavní obsah

Lid nás tlačí, abychom ukončili námluvy s EU, tvrdí turecký ministr zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký lid děsí dvojí metr, který vůči Turecku po odvráceném puči uplatňuje Evropská unie. Vláda v Ankaře je tak pod velkým tlakem, aby ukončila rozhovory o přístupu Turecka k EU. Podle serveru deníku Hürriyet to řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu

Článek

EU „srší kritikou“, ale sama žádnou nepřijímá, řekl Çavuşoğlu.

„Turecký lid vidí dvojí metr. Jsme pod velkým tlakem, abychom zastavili vyjednávání o přístupu,“ poznamenal dále ministr na regionálním bezpečnostním fóru ve slovinském horském středisku Bled.

Turky podle něj zklamalo, že se jim po pokusu o převrat z poloviny července nedostalo podpory ze strany evropských partnerů.

Ankara navíc nadále požaduje bezodkladné zavedení bezvízového režimu pro své občany cestující do EU. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý zopakoval, že posouvání termínu je nepřípustné. Podle něj k takovému otálení nemá EU důvod, protože v cestě stojí jen „drobné záležitosti“.

EU se s Tureckem předběžně dohodla na zrušení vízové povinnosti, Ankara ale podle ní nesplnila všechny podmínky, zejména ty, které se týkají občanských práv a svobod. Představitelé EU jsou kritičtí zejména vůči umlčování Erdoganových kritiků.

V Sýrii chtějí nárazníkové pásmo

Turecko rovněž v úterý oživilo výzvu k vytvoření nárazníkového pásmo na severu Sýrie, po kterém volá několik let. Ankara tvrdí, že světové mocnosti proti vytvoření bezpečnostní zóny v principu nic nenamítají, podporu pro svůj návrh ale shání bezúspěšně.

Turci na severu Sýrie útočí proti Islámskému státu i Kurdům, které se snaží zatlačit na východ od Eufratu. Operace se zprvu obešla bez protestů USA, později se však Washington ohradil proti silové konfrontaci s kurdskými milicemi, které mají jeho podporu.

Turecká armáda v úterý ohlásila ztrátu dvou vojáků v Sýrii. Zemřeli při raketovém útoku bojovníků Islámského státu. Dalších pět vojáků utrpělo zranění.

Anketa

Zajišťuje podle vás Turecko svým občanům dostatečná práva a svobodu?
Ano
4,3 %
Ne
95,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1520 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Výběr článků

Načítám