Hlavní obsah

Pořád čekáme, až nám Turci vysvětlí sestřelení letadla, zní z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské vedení stále čeká na „realistické” turecké vysvětlení incidentu s letounem Su-24, který v úterý sestřelila turecká armáda na hranici se Sýrií. V Moskvě to prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Moskva zároveň oznámila, že zintenzivní kontrolu dováženého tureckého zboží.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putinův mluvčí dále řekl, že embargo na dovoz tureckého zboží nařízeno nebylo a o jeho zavedení se zatím ani neuvažuje.

Peskov dále konstatoval, že na summitu o klimatických změnách, který se uskuteční příští týden v Paříži, se nejvyšší představitelé obou zemí Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan nesetkají. Mluvčí ruského prezidenta podle svých slov neví ani o tom, že by se měl uskutečnit telefonický rozhovor obou státníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin se má nicméně v Paříži setkat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Není ani vyloučeno, že bude na okraj schůzky jednat i s prezidentem USA Barackem Obamou.

„Zesílená kontrola” tureckého zboží

Ruská vláda oznámila, že nařídila zesílení kontroly dovozu zemědělské produkce z Turecka. Příčinou je údajně opakované porušování ruských norem. Vládní nařízení bylo vydáno dva dny po sestřelení ruského vojenského letadla tureckou armádou.

Foto: Mapy.cz

Trasy letu Su-24 podle turecké a ruské armády

Podle oznámení ruského kabinetu turečtí vývozci nejednou porušili ruské normy, jimž neodpovídá v průměru 15 procent dovážených zemědělských produktů. Proč ruské úřady proti porušování norem nezasáhly dříve, informace neuvádí.

Peskov vysvětlil, že zesílená kontrola tureckého dovozu souvisí i se "zvýšenou teroristickou hrozbou". Dodal také, že jednání Turecka je "nepředvídatelné".

Obchody už jednají na vlastní pěst

Ruské vedení bezprostředně po úterním útoku na bombardér Su-24 varovalo Ankaru, že incident bude mít vážné následky na stav rusko-tureckých vztahů. Kreml vyzval Rusy, aby bojkotovali turecká rekreační letoviska. V ruských městech prý potravinářské řetězce živelně vyřazují turecké zboží z nabídky.

Vicepremiér krymské autonomní vlády dosazené Moskvou oznámil, že Krym zastavil realizaci třiceti tureckých investičních projektů v hodnotě půl miliardy dolarů (téměř 13 miliard korun). Ruslan Balbek novinářům řekl, že projekty se týkaly zejména stavebnictví, turistiky, komunikací a dodávek potravin. V plánu byla i výstavba velké mešity v Simferopolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám