Hlavní obsah

Zelenskyj Bílému domu: Pomozte nám proti Rusku

Právo, CNN, ama

O pomoc při vyřešení konfliktu s Ruskem požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svůj americký protějšek Joea Bidena.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Volodymyr Zelenskyj

Článek

V rozhovoru, který poskytl zpravodaji CNN při návštěvě Donbasu, řekl, že USA jsou sice „dobrý přítel Ukrajiny“, avšak americký prezident „musí udělat víc, aby odradil Rusko“, a pomohl ukončit konflikt na východě Ukrajiny. Podle jeho slov Kyjev potřebuje „více zbraní a peněz“ a také větší podporu pro vstup země do Severoatlantické aliance.

Americké torpédoborce se blíží k Černému moři. Varujeme vás, zní z Ruska

Evropa

„Pokud USA chtějí vidět Ukrajinu v NATO, pak to musí říct přímo a konat. Nejen mluvit,“ dodal. Zdůraznil, že ukrajinské úřady považují hrozbu ruské invaze za reálnou. „Od roku 2014 víme, že se to může stát každý den. Oni (Rusové) jsou připraveni, ale my také. Jsme totiž na své půdě a na svém území,“ dodal.

Ruslan Chomčak, velitel ukrajinské armády, CNN řekl, že podle jeho odhadu Rusko soustředilo u hranic s Ukrajinou na 50 tisíc vojáků. Na území ovládaném separatisty je pak podle jeho slov dalších 35 tisíc příslušníků ozbrojených vojenských útvarů, které Moskva podporuje. Zelenskyj už minulý týden zdůraznil, že vstup Ukrajiny do NATO je jediný způsob, jak skoncovat s válkou na Donbasu.

Ukrajina chce urychlit vstup do NATO

Evropa

CNN minulý týden oznámila, že USA vyšlou dvě válečné lodě do Černého moře v nejbližších týdnech, aby tak daly najevo podporu Ukrajině. Pentagon také potvrdil, že americké námořnictvo vysílá svá průzkumná letadla nad Černé moře s cílem monitorovat ruské námořní aktivity.

Lavrov: Co dělají USA v Černém moři

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se při pondělní návštěvě Egypta ohradil proti požadavkům ohledně vysvětlení přesunu ruských sil. „Pokládají nám otázky, co dělá Ruská federace na hranici s Ukrajinou. Odpověď je velmi jednoduchá: my tam bydlíme. Je to naše země,“ řekl.

Biden volal Putinovi. Navrhl mu setkání

Amerika

Jiná otázka ale podle něj je, co dělají americké lodě v Černém moři. Podle jeho slov se tam vyskytují pravidelně. Podotkl, že USA neustále pořádají nějaké aktivity spojené s činností NATO na Ukrajině, tisíce kilometrů od svých hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám