Hlavní obsah

Ukrajina chce urychlit vstup do NATO

Kyjev

Vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance (NATO) je jedinou cestou, jak ukončit konflikt v Donbasu, myslí si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Apeloval na NATO, aby přistoupení země do vojenského paktu urychlily. Zároveň požádal o posílení vojenské přítomnosti v černomořské oblasti.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v konverzaci s vojáky

Článek

„V posledních týdnech jsme byli svědky velmi nebezpečné tendence porušování dohody o klidu zbraní ze strany ruských okupačních vojsk a zvýšeného počtu mrtvých mezi ukrajinskými obránci,” uvedl prezident Zelenskyj v prohlášení po telefonickém hovoru s generálním tajemníkem Jensem Stoltenbergem.

Silně pochybujeme, že by tohle mohlo Ukrajině pomoci vyřešit jejich vnitrostátní problém. Z našeho pohledu by to situaci ještě zhoršilo.
Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu

Podle 43letého politika je jediným řešením urychlené přijetí Ukrajiny do NATO, což by Rusku vyslalo „skutečný signál”. V mezidobí je dle jeho názoru potřeba zvýšit vojenskou přítomnost v oblasti Černého moře.

Ukrajina může být zničena, pohrozil Kyjevu ruský ministr zahraničí

Evropa

„Taková permanentní přítomnost by odrazovala Rusko, které pokračuje ve velkokapacitním ozbrojování regionu a zabraňuje obchodní přepravě,” vyzval Zelenskyj.

Na jeho prohlášení obratem reagoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Silně pochybujeme, že by tohle mohlo Ukrajině pomoci vyřešit její vnitrostátní problém. Z našeho pohledu by to situaci ještě zhoršilo,” upozornil.

Rusko: Nejsme hrozba

Kyjev obvinil Rusko, že posiluje své jednotky na východní hranici Ukrajiny stejně jako na Krymu, který anektovalo v roce 2014. Moskva naopak obvinila Kyjev z vyostření napětí na východě Ukrajiny. Pohyby ruských vojsk v blízkosti hranic s Ukrajinou mají podle Moskvy za cíl zajistit ruskou bezpečnost a nepředstavují pro nikoho hrozbu.

Ruské manévry u hranic s Ukrajinou, Kyjev se obává invaze

Evropa

Spojené státy, Británie i tajemník Stoltenberg Ukrajině vyjádřili podporu. Pro přijetí do NATO je potřeba souhlas všech třiceti členů. Každý z nich navíc může stanovit různé podmínky, které Ukrajina musí nejdříve splnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám