Hlavní obsah

Tálibán byl již v lednu v nejsilnější pozici za posledních 20 let, řekl Blinken

Washington

Povstalecké hnutí Tálibán se kvůli dohodě uzavřené s bývalou americkou administrativou dostalo v Afghánistánu již letos v lednu do nejsilnější pozice od teroristických útoků z 11. září 2001. Pokud by nynější prezident Joe Biden rychle nestáhl ze země americké vojáky, hrozilo by nebezpečí, že proti nim povstalci obnoví útoky. Na slyšení ve Sněmovně reprezentantů to v pondělí prohlásil ministr zahraničí Antony Blinken.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí USA Antony Blinken

Článek

Blinken čelí silné kritice republikánských i některých demokratických zákonodárců kvůli způsobu, jakým vláda ukončila svou 20letou vojenskou misi v Afghánistánu.

„Byla to naprostá pohroma obrovských rozměrů,” řekl šéfovi americké diplomacie Michael McCaul, který je nejvýše postaveným republikánem v zahraničním výboru Sněmovny.

Rychlý odchod amerických vojsk podle něj posílil pozici Tálibánu i dalších skupin nepřátelských vůči USA. „Mohl bych to shrnout jedním slovem: Zrada,” dodal.

V USA zveřejnili první odtajněný vyšetřovací spis k 11. září

Zahraniční

Blinken hájil kroky administrativy tím, že současná vláda byla v nevýhodné pozici kvůli dohodě, kterou s Tálibánem uzavřel Bidenův předchůdce Donald Trump.

Zopakoval rovněž dřívější tvrzení nejvýše postaveného amerického generála Marka Milleyho, podle nějž žádné indicie nenasvědčovaly tomu, že by afghánská armáda a vláda mohly padnout tak rychle, jak tomu nakonec bylo.

Šéf diplomacie pak vyzdvihl evakuační operaci americké armády. „Evakuace byla výjimečným počinem v těch nejtěžších podmínkách, jaké si lze představit,” řekl.

„Nakonec jsme dokončili jeden z největších leteckých mostů v historii, do bezpečí jsme evakuovali 124 tisíc lidí,” dodal s tím, že americké úřady nyní registrují asi 100 občanů USA pobývajících v Afghánistánu, kteří stále stojí o návrat do vlasti.

Američané si v Kábulu spletli auta. Neodpálili teroristy, ale civilisty včetně dětí, tvrdí NYT

Amerika

Blinken také oznámil, že USA budou Afghánistánu nadále posílat humanitární pomoc. Na pondělní konferenci OSN Washington přislíbil, že poskytne dalších 64 milionů dolarů (1,38 miliardy korun) na humanitární účely.

„Pomoc nebude v souladu se sankcemi proudit přes vládu, ale prostřednictvím nezávislých organizací, například nevládních, nebo agentur OSN,” řekl ministr.

Blinken čelí kvůli chaotickému konci amerického působení v Afghánistánu výzvám k rezignaci od řady republikánů.

Šéf diplomacie je však jedním z nejbližších Bidenových spolupracovníků a jeho odvolání je nyní podle agentury AP velmi málo pravděpodobné.

Kritické hlasy na adresu administrativy se však ozývají i od některých demokratů, kteří se obávají mimo jiné o bezpečí řady Afghánců, kteří s Američany roky spolupracovali, za což jim nyní hrozí represe od Tálibánu.

V USA jsou i afghánské dětské nevěsty. Aby unikly Tálibánu, zoufalé rodiny je provdaly

Amerika

Jejich osudy ještě komplikuje dnešní oznámení Pentagonu, že USA na doporučení zdravotních úřadů pozastaví na dalších sedm dní evakuační lety s Afghánci směřujícími do Spojených států, jelikož se u třech z nich potvrdily spalničky.

Armáda se nyní snaží všechny přicházející Afghánce imunizovat a trasovat ty, kteří mohli přijít s nakaženými do kontaktu, řekl mluvčí ministerstva obrany John Kirby.

Blinken po dnešním jednání ve Sněmovně předstoupí v úterý před zahraniční výbor Senátu. „Očekáváme vypjaté slyšení,” řekl agentuře Reuters jeden z pracovníků této horní kongresové komory.

Reklama

Výběr článků

Načítám