Hlavní obsah

Američané si v Kábulu spletli auta. Neodpálili teroristy, ale civilisty včetně dětí, tvrdí NYT

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Byl to jeden z posledních útoků, který americká armáda na území Afghánistánu vykonala: naváděná střela vypálená z dronu proti bílé Toyotě. Byla plná výbušnin a seděli v ní pomocníci Islámského státu (ISIS), kteří chtěli zaútočit na kábulské letiště, tvrdil tehdy Pentagon. Jak ale zjistili investigativní novináři z deníku New York Times (NYT), armáda se spletla. Ve skutečnosti odpálila auto místního humanitárního pracovníka, celkem zemřelo 10 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Zasažené auto humanitárního pracovníka v Kábulu

Článek

„Postupy byly dodrženy správně a šlo o oprávněný zásah,” uvedl k výbuchu z 29. srpna ještě před pár dny amerických důstojník Mark Milley. „Přinejmenším jeden z těch lidí byl spolupracovník ISIS,” stál si za svým.

USA znovu útočily dronem na džihádisty

Zahraniční

Exkluzivní záběry, ke kterým se NYT dostaly, ale naznačují, že tomu tak nebylo.

Útok dronem zabil deset lidí, z toho sedm dětí. Muž, o kterém se armáda domnívala, že je teroristou, byl ve skutečnosti 43letý Zemari Ahmadi, dlouholetý pracovník místní humanitární organizace.

Nikoli výbušniny, ale kanystry s vodou

Armáda zřejmě nevěděla, na koho přesně střílí, i přesto, že pohyb údajného teroristy ten den sledovala osm hodin. Podle kolegů a rodinných příslušníků strávil Ahmadi své poslední hodiny života vykonáváním rutinních pracovních úkolů a na konci dne přijel ke svému domu.

Z naší reportáže vyplývá, že americká armáda odpálila auto zaparkované v rodinném domě v Kábulu, aniž by věděla, kdo řidič je, čím se živí a kde bydlí. V obavách z útoku si vyložili jeho obyčejný den jako chování teroristy.
Evan Hill, spoluautor investigace NYT<br />

Krátce poté byla jeho bílá Toyota zasažena dvacetikilogramovou řízenou střelou Hellfire.

To, co armáda interpretovala jako podezřelé chování teroristy, mohlo být prostě jen obyčejným dnem v životě jednoho obyvatele Kábulu, píše NYT.

Podle investigativců je pravděpodobné, že to, co armáda viděla Ahmadiho nakládat do auta, nebyly výbušniny, jak oficiálně uvedla, ale kanystry s vodou, které vezl domů své rodině.

Nevěděli, na koho pálí, tvrdí autor článku

Ahmadi byl 14 let zaměstnancem americké nevládní organizace Nutrition & Education (Výživa a vzdělání), která bojuje proti podvýživě. Pomáhal zakládat továrny na sóju, opravoval stroje, po Afghánistánu rozvážel potraviny.

Americká armáda uvedla, že auto sledovaného teroristy zajelo v průběhu dne na „neznámé ohrazené místo”. Podle zjištění NYT šlo o centrálu Ahmadiho organizace.

NYT to dokládá exkluzivními záběry z bezpečnostních kamer, které lze dohledat v článku, nebo na Twitteru spoluautora textu Evana Hilla. Novináři rovněž mluvili s rodinou Ahmadiho a se všemi pěti muži, kteří ten den v oné bílé Toyotě s Ahmadim jeli.

USA mají informaci o hrozbě útoku Islámského státu v Kábulu

Svět

„Z naší reportáže vyplývá, že americká armáda odpálila auto zaparkované v rodinném domě v Kábulu, aniž by věděla, kdo řidič je, čím se živí a kde bydlí. V obavách z útoku si vyložili jeho obyčejný den jako chování teroristy,” vysvětluje Hill.

Čtyři dny před Ahmadiho smrtí podal jeho zaměstnavatel pro něj a pro jeho rodinu žádost o přesídlení do Spojených států v rámci programu pro uprchlíky postižené válkou.

Obětí atentátu v Kábulu je už přes sto

Svět

Důvod pro obavy z teroristického útoku byly pochopitelné. Tři dny předtím se na kábulském letišti odpálil sebevražedný atentátník, který tak zabil 13 amerických vojáků a více než 170 Afghánců. Armáda měla informace, že brzy bude následovat další útok.

Ráno po dronovém útoku, který Ahmadiho zabil, vystřelil Islámský stát na kábulské letiště několik raket. Použil k tomu bílou Toyotu, která byla zaparkována v oblasti, kterou Ahmadi v den své smrti projížděl.

Reklama

Výběr článků

Načítám