Hlavní obsah

Rakousko: premiéra lidovců a Zelených, v čele opět Kurz

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen v úterý jmenoval novou vládu kancléře Sebastiana Kurze. Jeho lidová strana (ÖVP) uzavřela koalici se Zelenými. Jde o první koalici tohoto druhu v dějinách Rakouska na centrální úrovni.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen

Článek

Sedmnáctičlenný kabinet přichází s ekologickým programem i plánem přísnější kontroly migrace a integrace cizinců. Van der Bellen řekl, že Rakušané i on sám mají od nové koalice velká očekávání. Vláda by se měla „plynule, klidně a svědomitě“ pustit do práce a starat se zejména o důvěru lidí. „Ta není samozřejmá,“ zdůraznil prezident, jenž kdysi Zelené vedl.

ÖVP, která drtivě vyhrála zářijové parlamentní volby, bude mít ve vládě jasnou převahu. Kromě funkce kancléře bude mít jednoho státního tajemníka a deset ministerstev včetně resortu financí, obrany, vnitra a zahraničí. Šéfem diploma­cie je Alexander Schallenberg.

Zeleným, jejichž šéf Werner Kogler se stal vicekancléřem, připadly čtyři pozice ministrů a jednoho státního tajemníka. Poprvé budou mít ve vládním týmu početní převahu ženy.

Stejně jako předchozí vlády bude i Kurzův druhý kabinet odpůrcem jádra. Programové prohlášení hovoří o nutnosti bránit výstavbě či rozšíření jaderných elektráren v sousedních zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám