Hlavní obsah

ON-LINE: Přibylo 14 353 nakažených. Ve vážném stavu je rekordní počet pacientů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za středu v Česku přibylo 14 353 nově prokázaných případů nákazy, vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Ve vážném stavu je rekordních 1916 pacientů. V Německu podle tamního Institutu Roberta Kocha začala třetí vlna pandemie.

Článek

19:44 - Srbsko začne do 20. května vyrábět ruskou vakcínu proti covidu-19 Sputnik V. Na čtvrtečním jednání v Moskvě se na tom dohodli představitelé vlád obou zemí, informovala s odvoláním na člena srbské vlády místní média.

18:49 - Švédská korunní princezna Victoria a její manžel princ Daniel mají koronavirus. Oznámil to královský palác. Dvojice má podle něj jen mírné příznaky nemoci covid-19. Třiačtyřicetiletá Victoria je následnicí trůnu, na němž od roku 1973 sedí její 74letý otec, král Carl XIV. Gustaf. Už koncem loňského listopadu se nakazili Victoriin mladší bratr princ Carl Philip a jeho manželka Sofia. Král a jeho manželka Silvia už byli proti covidu očkováni.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Švédská korunní princezna Victoria

11:19 - Dánská metropole Kodaň pozastavila očkování vakcínou AstraZeneca kvůli zprávám o výskytu krevních sraženin u několika lidí v Dánsku a dalších evropských zemích.

10:51 - V Polsku druhý den po sobě zaznamenali rekordní přírůstek nakažených od listopadu. V úterý ve zhruba 40milionové zemi přibylo 17 260 nakažených a ve středu 21 045.

10:46 - Na Slovensku zaznamenali 1978 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 98 úmrtí z řad nakažených. V nemocnicích je 3673 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 311 na JIP a 363 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 331 571 lidí, z nichž zemřelo 8244. První dávkou bylo očkováno 377 707 a druhou 201 276 osob.

9:47 - Lékový ústav za poslední týden zaznamenal tři případy úmrtí, která mohla souviset s očkováním proti covidu-19. Ústav je bude prověřovat.

SÚKL eviduje za minulý týden tři podezřelá úmrtí, která mohou souviset s očkováním

Domácí

9:44 - V Maďarsku zaznamenali rekordní počet, 8312, nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testováno 489 172 lidí, z nichž zemřelo 16 497. Za den stoupl počet obětí o 172 lidí. V desetimilionové zemi už bylo očkováno 1 149 557 osob, z nichž 327 428 dostalo i druhou dávku.

8:48 - V Kambodži mají první oběť koronaviru. Podlehl mu padesátník, který pracoval jako řidič pro čínskou firmu a pozitivní test měl 27. února. V zemi, která dosud eviduje jen 1124 potvrzených případů, stoupá od 20. února počet infikovaných. Od té doby se zdvojnásobil.

8:44 - Ve středu byl počet pacientů s covidem ve vážném stavu nejvyšší za epidemii, a to 1916. Celkový počet hospitalizovaných ale mírně klesl na 8734.

Česko má nový rekord v počtu hospitalizovaných. Po úpravě dat

Domácí

8:06 - Index protiepidemického systému PES zůstal na hodnotě 73 bodů, což odpovídá čtvrtému stupni opatření.  

7:58 - Za středu v Česku přibylo 14 353 nově nakažených, zhruba o tisíc méně než v úterý (15 325) i než ve středu minulého týdne (15 237). 

6:48 - Český lék proti covidu-19 je ve finále schvalování u ústavu pro kontrolu léčiv, řekl Babiš. Čeští vědci se setkají v Izraeli s autory podobné látky CD24, která se inhaluje.

Babiš: Český lék proti covidu-19 je ve finále schvalování SÚKL

Domácí

6:45 - Ve středu bylo očkováno proti covidu v ČR 47 000 lidí, což je denní rekord. Uvedl to před odletem do Izraele premiér Andrej Babiš. Na webu ministerstva zdravotnictví v té době neaktualizovaná data ukazovala za středu necelých 40 tisíc očkování, i to by byl denní rekord.  V Česku se očkuje od konce loňského roku. Celkem bylo zatím podle premiéra podáno 949 000 dávek.

V Izraeli vyvíjejí několik léků na covid-19 včetně slibné inhalace

Blízký a Střední východ

6:20 - V Německu přibylo za posledních 24 hodin 14 356 potvrzených případů nákazy koronavirem, informoval Institut Roberta Kocha (RKI). O den dříve bylo nově nakažených něco přes 9000 a před týdnem zhruba 12 000. Šéf RKI Lothar Wieler s odkazem na vývoj epidemické situace řekl, že v Německu začala třetí vlna pandemie, což je podle něj znepokojivé.

Německo hlásí třetí vlnu pandemie

Evropa

6:16 - V Brazílii překročil denní počet obětí z řad nakažených koronavirem poprvé hranici dvou tisíc, když jich za středu zemřelo 2286. V zemi už zemřelo přes 270 000 nakažených.

V USA zemřelo loni kvůli pandemii nejvíce lidí v historii - přes tři miliony

Amerika

6:11 - Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) má dnes oznámit svůj verdikt ohledně očkovací látky od firmy Johnson & Johnson. Očekává se, že ji doporučí pro mimořádné použití. Pokud se tak stane a následně přípravek schválí Evropská komise, půjde o čtvrtou vakcínu, kterou se bude moci v EU proti covidu očkovat, po vakcínách od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

6:07 - Nakonec pouze na jednodenní návštěvu Izraele dnes odlétá český premiér Andrej Babiš. V Jeruzalémě bude jednat se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem, připojit by se měl k premiérům též předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Tématem bude zejména očkování proti covidu-19. S izraelským premiérem Babiš probere i možnou českou účast ve fondu na financování výzkumu a vývoje vakcín, na jehož založení se minulý týden v Izraeli domluvili s Netanjahuem rakouský kancléř Sebastian Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová. S Babišem do Izraele poletí čeští vědci, kteří se setkají s izraelskými osobnostmi, jež vyvinuly experimentální lék proti covidu-19 fungující formou inhalace. V delegaci budou hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal nebo přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

6:01 - Do konce října mají všichni Australané dostat vakcínu. Plán ovšem počítá s tím, že do té doby mnozí dostanou jen jednu dávku vakcíny od firmy AstraZeneca. Protože výrobce tvrdí, že očkování je nejúčinnější, když se druhá dávka podá s 12týdenním odstupem, znamenalo by to, že se v Austrálii naočkují všichni do konce roku.

5:52 - Tanzanský prezident John Magufuli, který od začátku pandemie zpochybňoval vážnost nemoci covid-19 i potřebnost opatření proti šíření koronaviru, se od konce února neukázal na veřejnosti. Jedenašedesátiletý Magufuli naposledy veřejně vystoupil 27. února během přísahy ministra zahraničí. Keňský deník The Nation ve středu s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Magufuli je kvůli covidu-19 ve vážném stavu v soukromé nemocnici v Nairobi a je napojený na plicní ventilátor. Spekulace o prezidentově zdravotním stavu přiživil tanzanský opoziční lídr Tundu Lissu, který na sociálních sítích bez uvedení zdroje napsal, že Magufuli byl letecky převezen do Keni. Tanzanské úřady se ke zdravotnímu stavu prezidenta nevyjádřily. Agentura Reuters uvedla, že Magufuli se při několika příležitostech stáhl z veřejného života i dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám