Hlavní obsah

V USA zemřelo loni kvůli pandemii nejvíce lidí v historii - přes tři miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech se loni kvůli pandemii covidu-19 zvýšila úmrtnost o 15 procent a zemřelo vůbec nejvíce lidí v historii záznamů přesahující tři miliony . Vyplývá to z chystané souhrnné zprávy amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), o níž ve čtvrtek informoval server Politico.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Testování na koronavirus v Los Angeles

Článek

Podle CDC v roce 2020 zemřely v USA přes tři miliony lidí a covid-19 byl třetí nejčastější příčinou úmrtí po srdečních chorobách a rakovině.

Podle zprávy se počet úmrtí ve Spojených státech loni meziročně zvýšil o patnáct procent, což je nejvíc od roku 1918. Tehdy desetitisíce amerických vojáků padly v bojích první světové války a statisíce Američanů připravila o život pandemie španělské chřipky a počet úmrtí se v tom roce meziročně zvýšil o 46 procent. V roce 2019 se počet úmrtí v USA oproti předchozímu roku snížil o 1,2 procenta.

Už v únoru američtí demografové v předběžné zprávě uvedli, že za prvních šest měsíců loňského roku se v USA snížila naděje dožití o jeden rok na průměrných 77,8 let.

Zpráva o úmrtnosti nyní prochází v CDC závěrečným schvalovacím procesem a dokončují se dílčí studie zaměřené na to, jak pandemie postihla jednotlivé komunity a etnické skupiny, uvádí Politico.

Spojené státy jsou zemí, která na světě registruje nejvíce nakažených koronavirem i souvisejících úmrtí. Podle statistik Univerzity Johnse Hopkinse zemřelo v USA, které mají zhruba 330 milionů obyvatel, kvůli covidu-19 528.652 lidí, virus SARS-CoV-2 se tam pak prokázal dohromady u 29,1 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám