Hlavní obsah

Německo hlásí třetí vlnu pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Ženeva

Ředitel německého Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler v rozhovoru s novináři v Ženevě varoval, že Německo zasáhla třetí vlna pandemie covidu-19. Uvedl, že očkování je závodem s šířením britské mutace viru B117.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ředitel Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler

Článek

„Máme velmi jasné signály – v Německu už začala třetí vlna,“ řekl Wieler při rozhovoru s asociací novinářů v OSN (ACANU).

„Jsem velmi znepokojen,” dodal s tím, že očkování je závodem proti šíření zmutovaného viru.

Zmínil, že pokud nenastanou přestávky kvůli poklesu produkce vakcín, mohlo by být na podzim už před nákazou ochráněno 80 procent německé populace. Podobný závod mezi šířením britské mutace a očkováním probíhal na začátku roku v Izraeli, kde po začátku očkování také začalo přibývat nakažených.

Izrael i přes sprint v očkování hlásí rekordní počet nakažených a prodlužuje lockdown

Koronavirus

Wieler už minulý týden podle stanice Deutsche Welle varoval před šířící se britskou mutací B117. Ta se už tehdy podílela na 40 procentech nových případů, zatímco před měsícem to bylo jen šest procent.

„B117 se brzo stane převládající variantou v Německu a pak bude mnohem těžší udržet virus pod kontrolou. B117 je mnohem nakažlivější, a dokonce mnohem nebezpečnější ve všech věkových skupinách,“ říkal šéf RKI.

Německo prodloužilo karanténu do 28. března, postupně uvolňuje omezení

Evropa

Vakcíny proti této variantě chrání, přesto si ředitel RKI myslí, že bude potřeba ochranu obnovit třetí dávkou, i když není ještě jasné, v jakém odstupu.

Ve zhruba 83milionovém Německu za posledních 24 hodin přibylo 14 356 případů nákazy koronavirem. O den dříve bylo nově nakažených něco přes 9000 a přesně před týdnem zhruba 12 000. Počet nově nakažených nahlášených za uplynulých sedm dnů na 100 000 obyvatel byl dnes ráno na čísle 69,1. O den dříve byla tato hodnota 65,4. Dosud rekordní údaj – 197,6 – evidoval RKI 22. prosince.

V zemi se od začátku pandemie virem SARS-CoV-2 nakazilo přes 2 532 947 lidí, z nichž 72 810 zemřelo. Počet obětí za poslední den stoupl o 321. I nadále se ale počty infikovaných značně liší v jednotlivých spolkových zemích – nejhůře je na tom Durynsko, kde mají 138 nakažených na 100 000 obyvatel. V Bavorsku je to 76,9 a v Sasku 86,2, v Porýní-Falci 48,5 a ve Šlesvicku-Holštýnsku 46,5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám