Hlavní obsah

SÚKL eviduje za minulý týden tři podezřelá úmrtí, která mohou souviset s očkováním

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v minulém týdnu zaznamenal tři úmrtí, která byla nahlášena pro možnou souvislost s očkováním proti covidu-19. Od počátku očkování se počet podezřelých úmrtí dostal na 11. SÚKL zaznamenává i nežádoucí účinky, kterých eviduje 1506.

Foto: Novinky

očkování, lékař, praktický lékař

Článek

Nejčastějšími uváděnými nežádoucími účinky jsou horečka, únava či reakce v místě vpichu očkovací látky. Lidé si stěžovali rovněž na bolesti hlavy, ospalost a další příznaky vesměs lehkého charakteru, přičemž jedno hlášení může obsahovat více reakcí.

Vakcíny od AstraZeneky stažené Rakouskem jsou v pořádku, tvrdí EMA

Koronavirus

SÚKL v souvislosti s podezřelými úmrtími připomíná, že očkování podstupuje velké množství lidí včetně osob, které trpí závažnými zdravotními problémy.

„Stejně jako u ostatních hlášení se i v těchto případech jedná pouze o podezření na vztah k očkování, časová souvislost rozhodně nemusí znamenat souvislost příčinnou. Všechna hlášení, ve kterých je nahlášeno úmrtí, jsou důkladně hodnocena v rámci ČR a následně na celoevropské úrovni,” připomněl SÚKL.

Očkování se rozbíhá, počet dávek byl ve středu rekordní

Domácí

Doposud bylo v Česku vykázáno 948 144 podaných očkovacích dávek. Potřebné dvě dávky má zatím 279 750 osob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám