Hlavní obsah

Němci jsou připraveni. Očkování spustí zřejmě už příští týden

Právo, DPA, nek

Německo a Rakousko se chystají zahájit očkování proti koronaviru už příští týden, jestliže Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a následně Evropská komise (EK) v pondělí schválí vakcínu Pfizer/BioNTech.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová na středečním zasedání německé vlády v Berlíně.

Článek

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn řekl televizi ARD, že první pacienti by preparát mohli dostat „dva až čtyři dny“ poté, co zmíněné instituce látku posvětí. „Naše očkovací centra a infrastruktura jsou připraveny,“ ujistil.

To by znamenalo, že by vše mohlo začít ještě před vánočními svátky. Německý deník Bild hovoří o neděli 27. prosince.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

Podobně se vyjádřil rakouský vládní pověřenec pro covid Clemens Martin Auer. Pro televizi ORF řekl, že počítá se startem vakcinace ve Vídni a Dolních Rakousích „23. nebo 24. prosince, vzhledem ke svátkům však nejpozději 28. prosince“.

Zpřísněná karanténa až do 10. ledna

Že se v Německu schyluje ke startu, naznačuje i fakt, že kancléřka Angela Merkelová přišla na středeční zasedání vlády s důvěrným dokumentem o tom, jak jsou jednotlivé věkové, resp. profesní skupiny obyvatelstva ochotné se nechat očkovat. Z fotografie v Bildu šlo vyčíst, že například u lidí starších 70 let je to 80 procent, u vojáků a policistů 70 procent, u učitelů 60 procent, zatímco u mladších věkových skupin asi polovina.

Roušky sráží riziko infekce o 45 procent, tvrdí německá studie

Koronavirus

Počty nově nakažených i obětí koronaviru v Německu ale zatím stále rostou, země proto ve středu vstoupila do zpřísněné karantény, která má platit až do 10. ledna. Merkelová ve středu varovala, že pokud se nenechá naočkovat dostatek lidí, „budeme muset velmi dlouho nosit roušky“. Za minimální cíl označila proočkovanost 83milionového Německa z 65 až 70 procent.

Karl Lauterbach, expert vládní sociální demokracie (SPD), řekl, že s očkováním se mohlo začít už před čtyřmi nebo pěti týdny. Ministerstvo zdravotnictví by však podle něj muselo schválit očkovací látku samo podle vyhlášky, která prý takový krok v době pandemie umožňuje.

Německo staví očkovací centra ostošest. V Česku Babiš teprve navrhuje zmocněnce

Koronavirus

Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise, ve středu v europarlamentu vyzvala EU ke společnému postupu. „Začněme s očkováním co nejdříve a společně, všech 27 členských států ve stejný den,“ zdůraznila a naznačila, že v pondělí očekává kladné stanovisko EMA.

Von der Leyenová také připomněla, že v příštím roce budou schváleny vakcíny dalších výrobců. EK objednala nejširší sortiment preparátů na světě a v takovém množství, které je k proočkování všech Evropanů „více než dostatečné“.

Britové dali vakcínu 140 tisícům lidí

Z Londýna mezitím přišla zpráva, že Británie, která s vakcinací začala minulý týden, už stihla naočkovat téměř 140 tisíc lidí. Ve středu to potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Nadhim Zahawi s tím, že jde o „opravdu dobrý začátek“ očkovacího programu.

Britové za týden naočkovali téměř 138 tisíc lidí

Koronavirus

Příští týden se chystá spustit očkování také Izrael, kde infekce znova nabírá na síle. Země se proto podle médií připravuje na další, už třetí uzávěru. Židovský stát má ale ambiciózní plán, který počítá s vakcinací 60 tisíc lidí denně. Už nyní má devítimilionový Izrael k dispozici 313 tisíc dávek vakcíny Pfizer/BioNTech.

Sérum chtějí víc muži
Očkovat se chce nechat v SRN 57 procent mužů.
U žen je to 44 procent.
Nejvyšší neochotu (59 procent) projevují voliči Alternativy pro Německo.
Na opačném pólu jsou stoupenci CDU se 13 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám