Hlavní obsah

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není nutné, aby Česko stavělo po vzoru Německa očkovací centra. Prohlásil to na středeční tiskové konferenci po návštěvě páteřních nemocnic v Praze, kde jednal právě o připravenosti daných zdravotnických zařízení na očkování proti covidu-19.

Záznam z tiskové konference ministra zdravotnictví Blatného k plánu očkováníVideo: Novinky

 
Článek

„Ve chvíli, kdy postavíte vakcinační centrum mimo nemocnici, musíte stejně povolat zdravotnické pracovníky. Německý systém je trošku odlišný a nemyslím si, že by to bylo v kontradikci,“ řekl Novinkám.

Kdo bude očkovat? Kde se bude očkovat? STAN tepe Babišovu vládu

Koronavirus

Německo má prakticky hotovou síť zhruba 440 vakcinačních center, má připravené plány masové imunizace, najímá personál a připravuje pozvánky pro nejohroženější skupiny obyvatel. Šéf STAN Vít Rakušan dosavadní přípravy ČR na očkování proti covidu-19 v porovnání s Německem označil za selhání.

Zatímco některé státy už očkují, Česko zaspalo a čeká na analýzu

Domácí

Podle Blatného je nyní především třeba, aby se dodržel stávající plán. „Podle počtu vakcín, které budeme dostávat, a našeho harmonogramu jsme toto schopni zařídit i s kapacitami, které máme uvnitř nemocnic,“ doplnil.

Česko má přes Evropskou unii objednané vakcíny pro 6,9 milionu lidí. Očkování se má hradit ze zdravotního pojištění a bude dobrovolné. Vakcína zatím čeká na schválení evropskými úřady. Podle vládní strategie by nejdřív měla být dostupná nejspíš koncem roku asi pro 400 tisíc lidí, pro milion dalších pak v prvním čtvrtletí, ve druhém pro 2,6 milionu, ve třetím pro 2,42 milionu a v posledním pro 382 tisíc osob. Další dávky budou v roce 2022.

Očkovací látka musí být skladována při minus 70 stupních Celsia a bude se dovážet ve větších baleních, očkovat s ní tak budou jen centra ve větších nemocnicích, nikoliv lékaři v ordinacích.

Nová role polních nemocnic?

Blatný nevyloučil, že by připravované kapacity nemusely stačit, řešit se to podle něj může využitím stávajících prostor, které byly kvůli pandemii již vyčleněny. „Ve chvíli, kdy bychom potřebovali i ta velkokapacitní pracoviště, tak je stavět nemusíme, protože je ve dvou největší městech máme postavené,“ řekl Blatný.

Narážel tak na polní nemocnice v Praze a Brně, které měly být spuštěny v okamžiku, kdy dojdou kapacity pro pacienty s onemocněním covid-19 v "kamenných" nemocnicích. Doposud však ani do jednoho zařízení pacienti nedorazili.

Nicméně provozovatel areálu v pražských Letňanech Pavel Sehnal, kde sídlí pražské zařízení, již avizoval, že je ochoten prostory poskytnout pouze do konce února. Blatný po upozornění Novinek na tuto skutečnost dodal, že se o tom bude ještě jednat. „Pronajímá to Nemocnice na Bulovce, není to přímo úkolem ministerstva,“ podotkl.

Polní nemocnice už není potřeba, ale ministr se zrušení brání

Domácí

Pokud jde o brněnskou zálohu, jejím provozovatelem je přímo Fakultní nemocnice v Brně. Prodloužení smlouvy by tedy podle ministra nemělo být problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám