Hlavní obsah

Na válce se podepsala změna počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Vladimir Putin zahájil invazi na Ukrajinu, kralovala zima. Byla to válka plná sněhu, bláta a hustého bahna, které se lepilo na boty a housenkové pásy a omezovalo nešťastné ruské kolony na úzké silnice, kde se stávaly pro ukrajinské střelce snadným cílem.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Proruské jednotky poblíž Mariupolu

Článek

Nyní je to jiné. Na donbaských polích půdu vysušuje přívětivé pozdně jarní slunce a čerstvé zelené výhonky mladých plodin se objevují i tam, kde raketové údery zanechaly černé stopy. V mokřadech kolem Slovjansku přehlušují vzdálené zvuky boje kvákající žáby. A jihozápadně od Izjumu ukrajinští obránci vysekali do bohatého drnu nové zákopy, aby se připravili na obranu proti drtivé ruské ofenzivě, píše britský list The Daily Telegraph.

Ukrajinci získali sebevědomí i víru

Úrodná černá vrchní vrstva půdy je vyprahlá a okrová hlína pod ní je tvrdá jako kámen. Teoreticky nastal okamžik, na který ruská ofenziva čekala. Tanky a další vozidla omezená na asfaltové silnice by se nyní měly volně pohybovat a maximálně využívat mobilitu a dostřel svých děl na zvlněných otevřených polích Donbasu. Pěchota může chodit a běhat, aniž by její boty uvázly v sálající bažině.

Ukrajinci zničili Rusům další pontonový most přes Severní Doněc

Evropa

Avšak jak se mění roční období, mění se i průběh války. Zatímco ruská ofenziva v Donbasu postupuje bolestně pomalu, Ukrajina dosáhla významného pokroku vlastní protiofenzivou v okolí Charkova.

„S rostoucím ukrajinským sebevědomím se objevuje nevyslovené očekávání – možná předčasné a příliš optimistické –, že by to mohly být ukrajinské, nikoli ruské tanky, které budou v létě zvedat prach, až se budou prohánět po pláních,“ upozorňuje britský deník.

Využít příznivého počasí totiž Rusům brání několik faktorů. Zaprvé moderní protitankové zbraně jako Javeliny, americké přenosné protitankové raketové komplety, zůstávají smrtelnou hrozbou pro obrněnce v otevřeném prostoru a obě strany mají nad hlavami drony, což ztěžuje dosažení výrazného momentu překvapení.

Souboje děl a raket

Za druhé, blesková válka potřebuje průlom. Pokud však ruské tanky narazí na několikanásobné obranné linie, může být obtížné ho dosáhnout. Nejdůležitější však je, že jarnímu tažení zatím dominuje jedna zbraň – a tou není bojový tank.

Záběry ukazují české raketomety na Ukrajině při palbě

Evropa

Ukrajinou držený Donbas je obklíčen ze tří stran. Téměř z jakéhokoli místa v tomto rozsáhlém území zní neustálé bubnování děl.

Nyní je to dělostřelecká válka. Kdo dokáže vypálit více granátů a raket dál, rychleji a přesněji, vyhrává souboj. Bude to dlouhé, horké léto, než deště opět změkčí půdu, uzavírá Daily Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám