Hlavní obsah

Lipavský proti Orbánovi: Prezident Kazachstánu si solidaritu nezaslouží

Praha

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se vymezil proti podpoře, kterou maďarská vláda Viktora Orbána vyjádřila kazachstánskému režimu, jenž nařídil střílet bez varování do demonstrantů. Solidarita patří obyvatelům Kazachstánu, napsal šéf české diplomacie na Twitteru. Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) ale maďarská vláda rozhodně střelbu do lidí neschvaluje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Článek

„Solidaritu nepotřebuje prezident, který nechá bez vyzvání střílet do demonstrantů. Solidarita patří obyvatelům Kazachstánu,” napsal Lipavský.

Podle volby slov je evidentní, že ministr reagoval na pondělní telefonický rozhovor maďarského premiéra Viktora Orbána s prezidentem Kazachstánu Kasymem-Žomartem Tokajevem.

Orbán podpořil prezidenta Kazachstánu, který nařídil střílet do demonstrantů

Evropa

„Premiér hovořil s prezidentem Tokajevem a vyjádřil mu solidaritu a soustrast nad mnoha, mnoha oběťmi. A samozřejmě jsme nabídli pomoc,“ shrnul podle agentury Reuters výsledek jednání maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Vondra: Vnější síly se snaží rozbít V4

Tokajev nařídil střílet do demonstrantů bez varování a do země pozval jednotky některých zemí bývalého Sovětského svazu, a to včetně ruských výsadkářů.

Řada evropských politiků proto považovala vyjádření maďarských představitelů za krajně nevhodná.

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

Proti takové interpretaci se vymezil například europoslanec Alexandr Vondra z občanských demokratů, podle kterého se „vnější síly” snaží rozbít spojenectví v rámci Visegrádské čtyřky.

„Kazašská vláda, jak jsem to pochopil, jim pomohla evakuovat nějaké maďarské občany, kteří tam uvízli, a Viktor Orbán se spojil telefonicky s prezidentem a vyjádřil mu soustrast s tím, co se tam stalo. Určitě bych tady nevytvářel nějaké domnělé můstky s tím, že maďarský premiér podporuje, schvaluje nebo dokonce vítá střelbu do lidí,” řekl v pondělním vysílání pořadu Události, komentáře.

Při nepokojích v Kazachstánu zastřelili i několik dětí

Blízký a Střední východ

Orbánovu podporu kazachstánskému režimu již v pondělí odsoudila i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Viktor Orbán dnes de facto podpořil střelbu do občanů Kazachstánu a příjezd ruské armády,” dodala.

Do Pekarové se v souvislosti s kritikou Orbána v pondělí pustil bývalý prezident Václav Klaus, který vyzval k jejímu odvolání.

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám