Hlavní obsah

Johnson: Británie by se měla připravit na budoucnost bez dohody

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér Johnson uvedl, že by se Spojené království mělo připravit na to, že s Evropskou unií neuzavře obchodní dohodu. Aby byla dohoda uzavřena, musel by podle Johnsona Brusel přistoupit na „zásadní změny”. Německá kancléřka Angela Merkelová na britského ministerského předsedu naléhá, aby jednání neopouštěl.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský předseda vlády Boris Johnson

Článek

„Od začátku jsme říkali, že nechceme nic více komplikovaného než podobnou dohodu, co má Kanada. Založenou na přátelství a volném trhu,” uvedl Johnson. Signály ze summitu EU podle něj nejsou povzbudivé.

„Chtějí nám nadále kontrolovat naši legislativní svobodu a rybolov způsobem, který je pro nezávislou zemi naprosto neakceptovatelný,” dodal. Britové by se tak měli připravit na budoucnost bez dohody s EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová Johnsona vyzvala, aby jednání ještě neopouštěl. Čtvrteční bruselské usnesení šéfů unijních států a vlád klade důraz na to, aby hlavní vyjednávač EU s Británií Michel Barnier zastával dosavadní pozici zvláště ohledně tří sporných otázek: rovná pravidla hospodářské soutěže, dohled nad dodržováním smluv a právo rybolovu v britských vodách. To britskou vládu zarazilo.

Evropská unie vyzvala Londýn k ústupkům ohledně brexitu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám